Jablečný ocet se vyrábí procesem, který se nazývá fermentace. Proces má dva kroky. Nejprve se jablka rozdrtí a přidají se kvasnice pro urychlení procesu kvašení, takže se cukr po pár týdnech přemění na alkohol. Pak přírodní bakterie rozloží alkohol na kyselinu octovou, která dodává octu jeho pikantní chuť a vůni.
Proč je ocet dobrý
Jablečný ocet je vynikajícím zdrojem draslíku, hořčíku, vápníku, fosforu a je také skvělým zdrojem antioxidantů. Čím je ocet tmavší, tím více antioxidantů v octu zůstane. Tmavší octy jsou obecně méně rafinované než světlejší octy.
Výhody jablečného octa:
1. Pomáhá při hubnutí
Studie odhalily, že když budete konzumovat jablečný ocet před jídlem, nebudete mít takovou chuť k jídlu. Při konzumaci potravin s vysokým obsahem sacharidů také dojde k rychlejšímu zasycení. Studie ukázala, že obézní lidé, kteří konzumovali kyselinu octovou po dobu 12 týdnů, zaznamenali významný pokles hmotnosti a břišního tuku.
2. Snižuje hladinu cukru v krvi
Dalším benefitem jablečného octa je jeho schopnost snižovat hladinu cukru v krvi. Zlepšuje citlivost na inzulín a reakci těla na hladinu cukru v krvi po jídle. Studie z roku 2007 ukázala, že dvě polévkové lžíce octa před spaním snížily hladinu glukózy nalačno o 4 až 6 procent. Ideální doplněk nejen pro diabetiky.
3. Zmírňuje trávicí problémy
Jablečný ocet může zpomalit vyprazdňování žaludku. Jeho pozitiva se projeví zejména ve chvíli, kdy máte v plánu konzumovat nějaké těžké jídlo. Dvacet minut před jídlem usrkávejte sklenici teplé vody smíchanou se lžičkou jablečného octa a nebude vám pak špatně. Ocet snižuje kyselý reflux a má antibiotické vlastnosti, které mohou bojovat proti bakteriální infekci. Obsahuje také pektin, který zamezuje střevním křečím.
4. Snižuje cholesterol
Vědci se domnívají, že jablečný ocet může snížit hladinu cholesterolu a triglyceridů, čímž podpoříte zdraví vašeho srdce. Obsahuje antioxidační kyselinu chlorogenovou, která zabraňuje oxidaci částic LDL (špatného) cholesterolu, což je negativní faktor při rozvoji srdečních onemocnění. Zázračné tonikum také snižuje krevní tlak, což je další rizikový faktor kardiovaskulárních onemocnění.
5. Prospívá pleti
Další výhodou jablečného octa je jeho vliv na pokožku. Stačí jej jemně rozetřít na obličej vatovým tamponem, a pleť bude jen zářit. Přírodní alfa-hydroxykyseliny a kyselina octová posilují krevní oběh, uzavírají póry a minimalizují vznik akné. Jablečný ocet je taky skvělý na nejrůznější skvrny, lupenku a ekzémy.
6. Pomáhá při bolesti v krku
Jablečný ocet můžete využít i při bolesti v krku. Smíchejte čtvrt šálku octa se stejným množstvím teplé vody a kloktejte několikrát denně nebo usrkávejte šálek horké vody s jablečným octem a medem. Tato praxe pomůže uklidnit bolavý krk.
7. Prospívá vlasům
Při závěrečném oplachování vlasů použijte jablečný ocet. Jeho kyselost udržuje přirozenou rovnováhu pH vašich vlasů a výsledkem jsou hladké a hebké vlasy. Jeho antibakteriální a protiplísňové složky mohou navíc pomoci v případě, že vás svědí pokožka hlavy, nebo vás trápí lupy.
Nežádoucí účinky jablečného octa?
Jablečný ocet má vysokou kyselost, která může poškodit zubní sklovinu. Mezí další vzácnější nežádoucí účinky, patří:
- Hypokalémie: Nekonzumujte jablečný ocet, pokud máte nízké hladiny draslíku, protože to může váš stav ještě zhoršit.
- Interakce s léky: Jablečný ocet může interagovat s některými léky, jako je inzulín a diuretika. Pokud užíváte některý z těchto léků, zeptejte se svého lékaře, zda je pro vás jablečný ocet vhodný.
Zdroj: vlasta.cz medmate.com.au