Dýňová semínka jsou bohatá na živiny, jako jsou bílkoviny, vláknina a nenasycené mastné kyseliny. Díky tomu mohou semínka z dýně podpořit hubnutí a pomoct udržet zdravou hmotnost. Můžete je přidávat do pokrmů nebo je jíst samostatně jako zdravou svačinu.

Zdroj: Youtube

Dýňová semínka

V mnoha kulturách bylo dýňové semínko používáno jako lidový lék k léčbě infekce močových cest a močového měchýře, vysokého krevního tlaku a krevního cukru. Výzkumy ukazují, že také zlepšují zdraví srdce, a dokonce snižují riziko vzniku některých druhů rakoviny.

Zdravé hubnutí

Přestože jsou dýňová semínka bohatá na vlákninu, bílkoviny a zdravé tuky, nelze je konzumovat na kila. Stejně jako ořechy jsou totiž velmi kaloricky vydatná. Aby mohla dýňová semínka pomoci s hubnutím, je důležité vědět, jak je správně zařadit do jídelníčku.

Kolik mají kalorií?

1/2 šálku (72 g) dýňových semínek bez skořápky obsahuje přibližně 415 kalorií a 35 g tuku. Pokud byste snědli 1/2 šálku (23 gramů) dýňových semínek s neporušenou skořápkou, stále byste získali přibližně 130 kalorií a 11 gramů tuku.

 Doporučená denní dávka

Minimální doporučená dávka vlákniny pro dospělé k udržení hmotnosti je 19–38 gramů denně.

  • 1/2 šálku (72 gramů) semínek bez skořápky poskytuje 5 gramů vlákniny
  • 1/2 šálku (23 gramů) semínek se skořápkou nabízí 1,5 gramu vlákniny

Významnou roli při hubnutí hrají i bílkoviny, protože zabraňují přejídání a podporují pocit sytosti.

  • 1/2 šálku (72 gramů) semínek bez skořápky poskytuje 21 gramů bílkovin
  • 1/2 šálku (23 gramů) semínek se skořápkou nabízí 7 gramů bílkovin

Jak jíst semínka

Dýňová semínka si můžete dopřát jak ve slupce, tak bez ní. Dýňová semínka bez slupky se často nazývají pepita a poznáte je tak, že jsou menší a zelená. Chcete-li minimalizovat množství zkonzumovaných kalorií a sodíku, vybírejte si semínka syrová a nesolená, která nejlépe doplní zdravou redukční dietu.

Dýňová semínka lze konzumovat:

  • syrová nebo v domácí směsi posypaná na salátech, polévkách, kaších nebo vaflích
  • zapečená v muffinech, sušenkách, chlebu a jiném pečivu
  • přimíchaná do jogurtu a müsli směsí
  • rozmixovaná do koktejlů
  • přimíchaná do teplých nudlových jídel nebo smažených pokrmů
  • opražená na pánvi jako zobání k televizi
  • rozmixovaná v kuchyňském robotu s výživným droždím, strouhankou a kořením na veganský parmazán

TIP: Dýňová semínka obsahují kyselinu fytovou, která může bránit vstřebávání dalších vitaminů a minerálů. Pokud pravidelně konzumujete dýňová semínka, zvažte jejich pražení nebo namáčení a klíčení, abyste snížili obsah kyseliny fytové. 

Zdroj: vlasta.cz healthline.com

Související články