Co si pod pojmem překyselení organismu představit? Stručně řečeno jde o narušení rovnováhy mezi kyselinami a zásadami v těle. Kyselé (kyselinotvorné) potraviny mají pH nižší než 7, zásadité neboli alkalické pak vyšší než 7.
A odborníci se shodují, že by v ideálním případně měly být v našem jídelníčku zastoupeny v poměru 20 ku 80. Neděje se tomu bohužel tak.
Co může překyselení způsobit?
Není-li v organismu nastolena acidobazická rovnováha, trpí tělo nedostatkem vitaminů, minerálů, enzymů i stopových prvků. A důsledkem můžou být pálení žáhy, deprese, potivost, bolesti hlavy, únava, ale i artróza, cukrovka či infarkt.
A bylo prokázáno, že kyselé prostředí je jedním z předpokladů vzniku rakoviny. To asi nechce nikdo. A přitom stačí změna jídelníčku a návyků a budou se dít divy.
Jakými potravinami si škodíme a které naopak do jídelníčku zařadit, aby došlo k rovnováze?
Kyselé (kyselinotvorné) potraviny
- (tučné) maso
- kravské mléko a z něj vyrobené sýry
- vejce
- cukr
- sůl
- obilí
- ořechy
- luštěniny
- rajčata
- jahody";i:10;s:8:"špenát";i:11;s:15:"sycené nápoje";i:12;s:12:"dochucovadla
Zásadité (alkalické) potraviny
- zelenina
- ovoce (ideálně sezonní)
- kysané mléčné výrobky
- celozrnné pečivo
- krůtí maso
- mandle
- oleje lisované za studena
- kozí mléko
- pohanka
- sója
Změna životního stylu
Kromě toho, že budete víc přemýšlet nad tím, co jíte, zapracujte i na zmírnění stresu a začněte s pohybem, snižte konzumaci alkoholu, omezte cigarety a zvažte, jestli by neškodilo shodit pár kilo. Všechno to může a bude mít pozitivní vliv na odkyselení organismu.
Na odkyselení organismu fungují i bylinkové čaje nebo rašelinové či solné koupele.
Zdroj: vlasta.cz, energieprirody.cz, OstroVit, zelene-zdravicko.cz, css.ch