V dospělosti trpí potravinovou alergií zhruba dvě procenta lidí. Podle odborníků denně přijmeme přes 100 látek, které mohou být jejím potenciálním spouštěčem, včetně přísad v hotových produktech, jako jsou ořechy, celer či koření.

Zdroj: Youtube

1. Potravinová alergie

Alergie na potraviny způsobují reakce imunitního systému na určité bílkoviny v těchto potravinách. Tyto reakce mohou být středně závažné, závažné a za určitých okolností i potenciálně životu nebezpečné. Alergické příznaky se mohou objevit několik minut až několik hodin po požití alergenního jídla. Setkat se můžeme s otoky nebo svěděním v oblasti úst, dušností, sípáním, svěděním pokožky a uší i nevolností a průjmem.

Časté alergenní potraviny

Odborníci vytipovali „osmičku“ nejvíce alergizujících potravin – mléko, vejce, arašídy, ořechy, pšenice, sója, ryby a korýši. Ty všechny způsobují většinu potravinových alergií. Kromě téhle osmičky se ale může objevit alergie na jiné potraviny, včetně sezamu, celeru, hořčice a několika druhů ovoce. Pečlivě proto čtěte etikety na výrobcích a pamatujte si, že i tyto méně časté potraviny mohou způsobit nemalé potíže.

V případě potravinové alergie stačí požít skutečně jen minimální množství, i kdyby jen dva miligramy, a je zle. Proto mějte vždy po ruce léky pro případ nouze, například pokud jdete do restaurace.

2. Potravinová intolerance

Jestliže se tělo snaží strávit určité složky potravy, může to vést k intoleranci. V tomto případě ale nejde o imunitní reakci. Na rozdíl od imunitně zprostředkovaných potravinových alergií je intolerance často způsobena nedostatkem enzymů nebo zažívacími problémy. Potravinová intolerance je tedy nežádoucí reakcí na určité potraviny nebo přísady, které nezasahují imunitní systém. Vznikají v důsledku neschopnosti těla účinně trávit nebo rozkládat určité chemikálie, jako je laktóza, lepek nebo dietní přísady.

Běžné typy intolerance potravin

Patří sem laktózová intolerance, nesnášenlivost lepku (nejde o celiakii, ale o citlivost na lepek) či histaminová intolerance (neschopnost účinně metabolizovat látku, která se přirozeně vyskytuje v některých potravinách). Příznaky zahrnují bolesti břicha, kožní vyrážky, ucpaný nos či trávicí potíže, jako je průjem. Obvykle je pocítíte okamžitě, příležitostně se ale mohou objevit až po několika hodinách.

3. Přecitlivělost na potraviny

Jde o přecitlivělost organismu na konkrétní látku nebo podnět, která se podobá alergii, ale nejde o alergii, nýbrž o pseudoalergii. Reakce může nastat hned po prvním kontaktu, tedy bez předchozí senzibilizace. Spustit ji může nejen potravina, ale také bakterie, toxiny (například z hub) či léky jako antibiotika nebo nesteroidní protizánětlivé medikamenty. Potravinové pseudoalergie jsou nejčastěji vyvolané histaminem (sýry, některá červená vína, rybí konzervy).

Zdroj: vlasta.cz longevity.technology   

Související články