Kdy sbírat plody jalovce
Kulaté modročerné bobule se sbírají od září do října. Jalovce dozrávají jednou za dva roky, někdy i vícekrát, takže se musíte pečlivě porozhlédnout, abyste zralé plody našli. Sbírají se jen modročerné bobule, jen takové jsou zcela zralé. Až je přinesete domů, rozložte je, aby se nezapařily. Pak je nechte usušit. Při sběru dávejte pozor, keřík je chráněný, sbírat se můžou jen bobule!
VIDEO: Jaké esenciální oleje se dají použít při nachlazení. Podívejte se!
1. Mají protizánětlivé a antioxidační účinky
Plody jalovce jsou bohaté na esenciální oleje a flavonoidy, které fungují jako silné antioxidanty, a můžou tedy snižovat zánět v těle. Tyto protizánětlivé účinky prokázala i studie.
2. Mají antibakteriální a protiplísňové účinky
Nejrůznější studie také ukazují, že bobule z jalovce mají silné antibakteriální a protiplísňové účinky. Podle jedné studie jsou účinné dokonce proti 16 druhům bakterií a kvasinek. Pomáhají i v případě pásového oparu a nejsilnější účinky byly zaznamenány v případě kvasinky Candida, která způsobuje plísňové infekce úst i kůže.
3. Snižují hladinu cukru v krvi
Plody jalovce se používaly již dávno v tradiční medicíně k léčbě cukrovky. Nedávné studie potvrzují, že tyto bobule mají skutečně antidiabetické vlastnosti. Zjistilo se, že extrakt z jalovcových bobulí významně snížil hladinu cukru v krvi. Vědci tuto vlastnost přisuzují vysokému množství antioxidantů.
4. Podporují zdraví srdce
Bobule jalovce podle této studie zlepšují hladinu HDL (hodného) cholesterolu a snižují hladinu triglyceridů, stejně jako LDL (špatného) a celkového cholesterolu. Konzumace extraktu z těchto bobulí má tedy pozitivní vliv na srdce.
5. Další léčivé účinky
Plody z jalovce se dále používají při nachlazení, kašli, v léčbě revmatu. Velmi účinné jsou při zažívacích problémech. Umějí také uvolňovat křeče a urychlují hojivé procesy v těle. Užívat jalovec by neměly těhotné ženy nebo lidé se zánětlivým onemocněním ledvin. A ještě jedno plus tyhle modročerné bobule mají – působí jako přírodní afrodiziakum!
TIP na jalovcový odvar
- Nasbírejte plody jalovce a usušte. Usušené bobule následně rozdrťte.
- Pak asi 2 čajové lžičky drcených bobulí zalijte ½ litrem vody a nechte 5–10 minut louhovat.
- Poté sceďte a pijte při žaludečních nevolnostech, nachlazení či bolestivé menstruaci.
- Pokud chcete odvar popíjet preventivně, pak stačí 250 ml denně.
Zdroj: vlasta.cz, healthline.com, bylinkyprovsechny.cz, cannor.cz, Martha Stewart, Better Health Channel