Kaštany nejsou jen oblíbenou vánoční pochoutkou, především jsou bohatým zdrojem důležitých živin, které nám jsou ku prospěchu po celý rok. Pozitivní vliv mají na zdraví srdce, zažívání, ale třeba i kontrolu hladiny cukru v krvi.

Mezi nejběžnější druhy kaštanů patří kaštan americký, kaštan čínský, kaštan japonský nebo korejský a kaštan evropský. Stojí za zmínku, že tyto druhy nejsou nijak příbuzné s vodním kaštanem (eleocharis dulcis), což je druh vodní zeleniny, který je oblíbený v asijské kuchyni.

Zdroj: Youtube

7 zajímavých zdravotních přínosů kaštanů:

1. Bohaté na živiny

Kaštany jsou dobrým zdrojem například mědi, manganu, vitaminu B6, vitaminu C, thiaminu, folátu, riboflavinu, hořčíku a draslíku. Obsahují také nemalé množství vlákniny – v 10 pečených kaštanech je 15 % denní potřeby dospělého jedince. Ve srovnání s většinou ostatních ořechů obsahují kaštany méně kalorií, protože mají nízký obsah tuku.

2. Skvělý zdroj antioxidantů

Antioxidanty jsou sloučeniny, které pomáhají chránit buňky před poškozením volnými radikály. Vysoká hladina volných radikálů může způsobit oxidační stres, který zvyšuje riziko nejen chronických onemocnění. Studie ukázaly, že antioxidanty obsažené v kaštanech, jako je kyselina gallová a ellagová, mohou přispívat ke snížení rizika srdečních onemocnění, snižovat inzulinovou rezistenci a potlačovat růst a šíření nádorů.

Mezi tyto antioxidanty patří:

  • vitamin C
  • kyselina gallová
  • kyselina ellagová
  • třísloviny
  • alkaloidy
  • různé polyfenoly
  • lutein
  • zeaxantin

Poslední dva jmenované antioxidanty se hromadí v sítnici očí a chrání ji před poškozením modrým světlem.

3. Podpora zdraví srdce

Kaštany obsahují již zmíněné antioxidanty, kyselinu gallovou a ellagovou, které mohou pomáhat chránit srdce, například před infarktem. Jsou také dobrým zdrojem draslíku, poskytují 11 % denní potřeby dospělého jedince. Konzumace stravy bohaté na draslík může snížit riziko srdečních chorob až o 27 %.

4. Pomoc při hubnutí

Vysoký podíl vlákniny zajistí nejen správné vylučování, ale také zasytí na delší dobu a sníží celkovou chuť k jídlu. Děje se tak díky potlačení hormonu hladu zvanému grehlin. Kaštany navíc obsahují méně kalorií na gram než většina ostatních ořechů. Je to proto, že mají nízký obsah tuku, který je nejkaloričtější živinou. Při hubnutí je však potřeba myslet na to, že základem každého úbytku hmotnosti je vždy kalorický deficit.

5. Snížení zánětu

Zánět je přirozený proces, který pomáhá tělu hojit se a bojovat s infekcemi. V některých situacích může zánět přetrvávat nepozorován. Tento stav se nazývá chronický zánět a je spojen s celou řadou onemocnění, jako jsou třeba srdeční choroby, cukrovka a rakovina. Kaštany mohou pomoci se zánětem bojovat.

6. Potenciální protinádorové vlastnosti

Výzkumy ukázaly, že výtažky z kaštanů potlačují růst a šíření různých typů rakovinných buněk, například rakoviny prostaty, prsu a tlustého střeva.

7. Chutné a snadno zařaditelné do jídelníčku

Kaštany jsou nejen zdravé, ale také velmi chutné. Mají jemně sladkou chuť a měkkou, ale pevnou strukturu. Můžete je jíst syrové, ale mají vysoký obsah tříslovin, což může u osob s citlivějším žaludkem způsobit zažívací problémy nebo jiné komplikace. Příprava kaštanů je snadná. Můžete je péct v troubě na plechu po dobu 20–30 minut při 200 °C. Před pečením ovšem nezapomeňte propíchnout slupku, jinak by mohly v troubě vybouchnout.

Kaštany můžete také uvařit. Opět propíchněte slupku, vložte je do hrnce s vodou a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a vařte na středním plameni přibližně 30 minut. Po uvaření a vychladnutí lze slupku snadno odstranit, takže si kaštany můžete vychutnat třeba ke svačině. Kouzlit s nimi ovšem lze i jinak, například je přidat do salátů, nádivek, polévek nebo i dezertů.

Zdroj: vlasta.cz healthline.com

Související články