Tvrzením, že nelze dělit potraviny na špatné a dobré, jste mě trochu překvapil. Jak to myslíte?

Každá potravina může být zdravá, i nezdravá. Když si uděláte hranolky na vyjetém oleji, určitě to vašemu zdraví neprospěje, přestože brambora jako taková zdravá je. Pokud si ale koupíte bramboru přehnojenou draslíkem a kdoví čím ještě, tak vám po ní dobře nebude. Když koupíte brambory nedozrálé, zelené, tak také ne. Podobné je to s luštěninami nebo ořechy. Nějaké speciální zdravé potraviny skutečně existují, jenomže když jich budete jíst moc, bude to pro vás rázem nezdravé. Navíc se stává, že potravina, kterou producenti a prodejci propagují jako zdravou, podle výsledků kontrolní analýzy vůbec zdravá není, obsahuje těžké kovy, růstové faktory a podobně.

Zdroj: Youtube

Jak je to možné?

Často jsme svědky neetického chování producentů. Na našem trhu to bohužel chodí tak, že výrobci se dohodnou na spolupráci s některými odborníky, kteří potom o jimi vyráběné potravině napíší, že je výjimečně zdravá a dobrá, přestože to není pravda, takže jde o pouhý marketing. Tito experti jsou motivováni zadavatelem ke zvýšení zisku z prodeje toho kterého výrobku a podle toho pak vypadají výsledky jejich studií. Najdete desítky studií, které si navzájem odporují, z čehož v povědomí lidí vzniká chaos. Jedna moje kolegyně tvrdí: „Řekněte mi deset potravin, propagovaných jako zdravé, a já vám ukážu deset vědeckých studií, které tvrdí opak.“ Pak se nelze divit veřejnosti, že se při nákupu raději uchyluje k tomu, na co je zvyklá a na čem ušetří peníze.

Související články

Můžete uvést nějaký konkrétní příklad potraviny, propagované jako zdravá, která ve skutečnosti tak zdravá není?

Nedávno byly staženy z prodeje speciální těstoviny, které se nazývají čočkové, protože se zjistilo, že i když jsou pod tímto jménem evokujícím zdravou potravinu prodávány, ve skutečnosti obsahují čočky minimum. Spotřebitel si přečte, že luštěniny jsou zdravé, koupí si tyto super těstoviny a přitom čočkové mouky je tam asi jen deset nebo dvacet procent.

Nedávné analýzy prokázaly, že oves ze všech možných zdrojů je kontaminovaný glyfosfátem, což je onen neslavně proslulý pesticid, který se používá i na řepku. Ve většině evropských zemí je jeho používání zakázáno, u nás to zatím pořád ještě prochází.

Jak se díváte na proteinové tyčinky a jogurty, které se objevují v obchodech coby součást zdravé výživy?

Hitem je u nás v poslední době nekritické opěvování proteinů jako údajně zázračného zdroje energie. Dokonce se občas tvrdí, že proteiny jsou základem zdraví, což je pro spotřebitele zavádějící a ze zdravotního hlediska jde o naprostý nesmysl. Člověk, který na to skočí, získává klamný pocit, že když si koupí proteinový jogurt, udělal toho pro své zdraví pro dnešek dost. Superpotravina, obsažená v proteinových tyčinkách, je ve skutečnosti většinou nějaký sojový extrakt, na který je spousta lidí alergických.

Moderní je snídat cereálie s mlékem…

Snídaňové cereálie jsou největší mor. Ne všechny, ale naprostá většina těch, které se prodávají v supermarketech. Není pravda, že zdravé je to, na co je nejvíce reklamy, která tvrdí, že to zdravé je. Producenti dobře vědí, že člověk je tvor zmlsaný, a proto přidávají do cereálií cukr, glukózový a fruktózový sirup a také ne právě ideální rostlinné oleje. Výsledkem je – přinejmenším – kalorická bomba.

Začal jsem jíst hodně ryb, protože se doporučují jako zdravé, jenomže teď se občas dočítám, že někteří experti to zpochybňují. Kde je pravda?

Rybí maso pochopitelně zdravé je, problém je, že ryby – především mořské – jsou velice drahé. Nikdy také nevíte, jaká je jejich kvalita, kde byla ryba ulovená a zpracovaná. Kromě toho už dnes víme, že moře jsou plná mikroplastů a mnohé ryby jsou kontaminované rtutí. Lososi chovaní na farmách v Norsku jsou nacpaní v chovných jímkách nebo sádkách a krmení uměle. Občas je třeba použít nějakou dezinfekci, protože ryby jsou na sebe namačkané, bez dostatečně cirkulace čerstvé čisté vody a bez pohybu. Čeští producenti kaprů a sladkovodních ryb se sice snaží vysvětlit veřejnosti, že je zdravé jíst tuzemskou produkci, protože je čerstvá a není zamražená, jenomže kvalitní rybu se zdravým masem bohužel získáte jen z čistých tekoucích vod. A docela nedávno jsem četl článek od jednoho kolegy o tom, že estrogeny se dostávají do sádek a rybníků a působí, že ryby mění pohlaví, takže ze samců jsou samice. A kdyby jen to…

Související články

Za zdravou potravinu jsou považovány luštěniny. Skrývá jejich konzumace také nějaké nebezpečí?

Luštěniny jsou sice po právu propagované jako velice zdravé, ovšem skrývají v sobě zradu. A sice v tom, že se nesmějí jíst syrové, protože řádně tepelně neupravené jsou doslova jedovaté. Přesto si mnozí lidé pěstují luštěninové klíčky, jedí je syrové a mají potom problémy. Fazole je třeba nechat 24 hodin odstát, vodu slít, povařit je půl hodiny v čerstvé vodě, vodu znovu slít a nalít čerstvou, potom je vaříte ještě dvě až tři hodiny (při vaření v papiňáku o něco méně), aby byly dokonale měkké. Jenom tak se zbavíte antinutričních látek zvaných lektiny, což jsou proteiny, které rostliny produkují, aby díky nim odradily škůdce, včetně člověka, od jejich konzumace.

A jak je to s ořechy?

Ořechy jsou skutečně zdravé a nutričně mimořádně bohaté, až na to, že jsou to alergeny, takže jsou lidé, kteří je vůbec jíst nemohou. Nejhorší jsou v tomto směru arašídy, ale to ve skutečnosti nejsou ořechy. Nejzdravější jsou vlašské ořechy, ale i u těch je jeden zásadní problém: jejich vyloupaná jádra na vzduchu žluknou, zvláště v teple, a oxidovaný tuk je to nejhorší. Proto je dobré je nejdříve šetrně usušit a potom před konzumací přepražit nebo je uložit do mrazáku. Pokud je usušíte málo, začnou plesnivět. Další problém je v tom, že čeští dovozci arašídů z Egypta a ořechů z Turecka nebo Íránu je už přivážejí se zárodky plísní. Plísňový toxin, zvaný aflatoxin, patří k nejhorším jedům.

Související články

A to ještě není všechno: ořechy je třeba pojídat s mírou, protože obsahují značné množství tuků. Lidé s nemocným žlučníkem by je proto měli ve vlastním zájmu vynechat úplně.

Autor: Ondřej Mrázek, časopis Květy