Kerblík můžete znát i pod názvem střebule nebo stokláska, na Slovensku se mu říká trebuľka vonná. Roste volně v přírodě a hlavně tam, kde je aspoň trochu slunečno. Najdete ho na cestách, svazích i v lesích, ale můžete si ho samozřejmě vypěstovat i doma na zahradě nebo v květináči na balkoně. Jedlá je celá rostlina, nejčastěji se používají kořeny a listy.
VIDEO: Kerblík v kuchyni. Co z něho můžete vytvořit? Podívejte se.
Co kerblík obsahuje
Podle mnohých studií má kerblík hodně vitaminu C, minerálních látek, jako je hořčík, železo, fosfor, zinek, selen a obsahuje i betakaroten. Má tedy široké farmakologické účinky. Bylinka není nebezpečná, můžete jí zkonzumovat poměrně velké množství, ale někteří odborníci doporučují nepřekročit 5 gramů za den, neužívá se v těhotenství, při kojení a zánětlivém onemocnění ledvin.
Jaké výhody má pro zdraví
1. Nachlazení a kašel
Kerblík má takzvané expektorační vlastnosti, protože odstraňuje přebytečný hlen z dýchacích cest. Hodí se tedy při nachlazení a kašli. Ideální je popíjet čaj z kerblíku, který připravíte tak, že do 250 ml vroucí vody dáte pár čerstvých lístků a necháte 15 minut louhovat. Doporučujeme popíjet po jídle.
2. Kožní problémy
Kerblík má protizánětlivé vlastnosti, takže má vynikající účinky při hnisavých a zánětlivých kožních onemocněních. Osvědčil se při akné a ekzémech, které se projevují svěděním a zarudnutím. Vyrobte si nálev a přikládejte ho formou obkladů na kůži i menší ranky.
3. Vysoký krevní tlak
Kerblík zlepšuje krevní oběh a je vhodný pro osoby s vysokým krevním tlakem. Krevní tlak normalizuje, tudíž je vhodný i pro ty, kteří mají nízký krevní tlak.
4. Diuretikum
Kerblík má diuretické vlastnosti, takže napomáhá odstraňování toxinů a odpadních látek z těla podporou močení.
Další účinky kerblíku
- Lístky kerblíku obsahují hodně vlákniny, mají tedy pozitivní vliv i na trávení.
- Detoxikuje, takže snižuje známky stárnutí, jako jsou vrásky a skvrny.
- Kerblík je užitečný při léčbě dásní a léčí vřídky v ústech.
- Máte škytavku a kerblík po ruce? Několik minut žvýkejte listy kerblíku.
- Bylinka je také prospěšná v případě úzkostí a lehčích forem deprese.
- Použít se dá při přípravě oční vody, zmírňuje bolest očí a otoky.
- Extrakt z kerblíku je účinný i při menstruačních bolestech.
Tip do kuchyně
Využití kerblíku v gastronomii je obrovské. Hodí se do slaných omelet, k rybám, do bylinkových másel, k jehněčímu masu a vylepší chuť starých brambor. Vykouzlit z něj můžete rychlou pomazánku, kdy do tučného tvarohu vmícháte nasekaný kerblík a dochutíte solí a pepřem. A ještě jedna zajímavost, mimo gastronomii. Vůně kerblíku odpuzuje mšice.
Zdroje: vlasta.cz, planetayurveda.com, draxe.com, i60.cz, ireceptar.cz, styl-zivota.cz