Dobrá zpráva na úvod, pokud věříte v pozitivní zdravotní účinky kombuchy či kimchi, děláte dobře. Potvrzují je i vědecké studie, které se na ně zaměřují opakovaně. Na druhou stranu, záleží samozřejmě na celkovém životním stylu, samy o sobě vás nespasí.
Jde vlastně o fermentované potraviny, jaké lidstvo zná už tisíce let. Jedna nedávná studie se zaměřila konkrétně na jejich vliv na zdraví mozku a šla na to z gruntu – předběžné výsledky ukázaly, že téměř všech 200 studovaných fermentovaných potravin má potenciál zlepšit zdraví střev a mozku, přičemž nejslibnějšími se ukázaly produkty na bázi fermentovaného cukru a zeleniny, tedy například právě nápoj z kombuchy a kvašená zelenina kimchi.

Zdroj: Youtube

Zdá se každopádně, že kvašení nebo fermentace jsou užitečné více než jen v tom, že jde o osvědčený způsob konzervace potravin, které by se jinak zkazily. Irští výzkumníci tak v podstatě navazují na pozitivní výsledky jedné sedm let starší práce.

Studie bude dále pokračovat, ale už teď jsou vědci nadšení tím, co zjistili. „Očekával jsem, že některé fermentované potraviny budou přínosné, ale z dvou set sledovaných téměř všechny vykazovaly schopnost vyvinout určitý potenciál ke zlepšení zdraví střev a mozku,“ komentovala předběžné výsledky Ramya Balasubramanian z výzkumného týmu.

Lepší nálada díky kvašené zelenině

Fermentované potraviny jsou zdrojem tryptofanu, aminokyseliny klíčové pro tvorbu serotoninu, který ovlivňuje několik mozkových funkcí, včetně nálady. Konzumace fermentovaných potravin může mít podle vědců rovněž mírnit stres, který jinak negativně ovlivňuje celý organismus včetně toho, že přispívá ke zvýšenému ukládání tuku v těle.

Konkrétně kimchi je tradiční korejský fermentovaný pokrm vyrobený z různých druhů zeleniny, nejčastěji zelí napa, a ochucený kořením a dalšími přísadami, jako je česnek, zázvor a vločkami červené chilli papričky. Směs prochází fermentačním procesem, který usnadňují bakterie mléčného kvašení, což má za následek štiplavou, pikantní a lehce nakyslou chuť.

„K udržení správných bakterií v našem střevě napomáhá konzumace dostatečného množství potravin bohatých na probiotika,“ tvrdí Martin Kudera, zakladatel Farmy Živina, a i na základě svých zkušeností doporučuje právě kimchi. „Je plné vitaminů, esenciálních aminokyselin a minerálních látek nebo třeba nefiltrovaný probiotický ocet,“ tvrdí Martin Kudera. Vědci mu dávají za pravdu. Kimchi je bohaté na probiotika, vitaminy a minerály, které přispívají k jeho různým zdravotním přínosům, včetně podpory zdraví střev, zlepšení trávení a posílení imunitního systému. A navíc pomáhá hubnutí.

Kdo jí kimchi, shodí

Studie z roku 2011 publikovaná v časopise Nutrition Research zjistila, že fermentované kimchi mělo významný vliv na hmotnost a tělesný tuk pacientů s nadváhou a obezitou. Nejen, že zhubli, ale zároveň vykazovali zlepšení hodnot krevního cukru, krevního tlaku a poměru pasu a boků, což je důležitý ukazatel metabolického zdraví. Kimchi podle autorů práce snižuje hladinu cholesterolu, zabraňuje zácpě a funguje jako prevence rakoviny tlustého střeva. Samozřejmě, pokud se tito lidé přejídali, ani kimchi jim nepomohlo.

Kombucha je oblíbený fermentovaný nápoj vyrobený ze slazeného čaje, typicky černého nebo zeleného, ​​který prochází procesem fermentace pomocí kultury bakterií a kvasinek. Výsledkem je šumivý nápoj s pikantní nasládlou chutí, bohatý na probiotika a antioxidanty, který podle mnoha lidí mimo jiné zlepšuje trávení. I když jeho původ není jasný, má se za to, že pochází ze starověké Číny nebo Ruska.

Zdroj: Vlasta.cz, Farma Živina, https://microbiologysociety.org/news/press-releases/kombucha-to-kimchi-which-fermented-foods-are-best-for-your-brain.htm, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5216880/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21745625

Související články