Zásadní surovina mexické kuchyně je po celém světě pěstována pro svou nenáročnost. Navíc je univerzální a lze z ní tak připravovat jak slaná, tak sladká jídla. Celý název je cukrová kukuřice, protože obsahuje převážně sacharidy. Její častá konzumace, zejména při redukční dietě, proto není vhodná. Přesto obsahuje mnoho výživných látek a je považována za zdravou potravinu.

Zdroj: Youtube

Zdravotní benefity

Tato žlutá plodina obsahuje vlákninu, která je velice důležitá pro procesy trávení. Obsažené vitaminy skupiny B příznivě ovlivňují správné fungování nervového systému. Najdeme v ní antioxidanty a minerální látky jako draslík, fosfor a hořčík, tedy látky důležité pro funkci svalů a vývoj kostí. Velkým benefitem je, že na kukuřici nebývá alergie, je bezlepková. Pro celiaky je zásadní náhradou klasické mouky.

Jak ji připravit

Kukuřici lze pěstovat téměř kdekoli pro její nenáročnost. Vyrábí se z ní mouka, ze které lze vytvořit různé placky a náhražky pečiva. Existuje spousta způsobů, jak ji připravit, aby chutnala lahodně: grilovaná, mexická pouliční kukuřice, salát, polévka… a dokonce i zmrzlina! Našli jsme dva nejlepší recepty, které jste určitě ještě nevyzkoušeli.

Grilovaný kukuřičný salát po mexicku

Ingredience:

  • čerstvé kukuřičné klasy
  • červená cibule
  • cherry rajčata
  • koriandr
  • zakysaná smetana
  • majonéza
  • chilli
  • česnekový prášek
  • kmín

Postup:

Jediná obtížnější část tohoto grilovaného kukuřičného salátu je grilování kukuřice. To zabere celkem asi 30 minut, včetně doby předvaření. Tento čas vaření můžete využít k namíchání dresinku a přípravě ostatní zeleniny. Předehřejte gril na středně vysokou teplotu: to je 375 až 450 stupňů. Grilujte celkem 12 až 15 minut a otáčejte ji, aby byla ze všech stran rovnoměrně opečená. Nakrájejte na menší kousky a promíchejte s ostatní zeleninou. Dresink vytvoříte ze zakysané smetany, koření a bylinek. Vše promíchejte v míse a podávejte ozdobené listem koriandru.

Veganská kukuřičná polévka

Ingredience:

  • ½ šálku nesolených syrových kešu oříšků
  • 1 žlutá cibule
  • 3 kousky celeru
  • 2 mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • 6 středních brambor
  • 6 kukuřičných klasů
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 2 šálky vody
  • 2 polévkové lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 lžička cibulového prášku
  • 1 lžička česnekového prášku
  • 1 ¼ lžičky soli
  • ½ lžičky černého pepře
  • nasekaná pažitka

Postup:

Uvařte vývar z kukuřice, zeleniny a koření. Namočte kešu oříšky a rozmixujte, aby vzniklo mléko. Vývar rozmixujte s kešu mlékem na krém. Hotovou polévku ozdobte pažitkou.

Zdroj: vlasta.cz scoplecooks.com rejfood.cz

Související články