Původ i historie mandlí sahá do daleké minulosti, první zmínky můžeme najít už v Bibli. Mandle jsou jádra pecky plodu mandloně obecné, která je považována za vůbec první záměrně pěstovaný strom. Význam a přínosy mandlí byly známé i císařovně Marii Terezii, která si jich dopřávala údajně 8 denně.

Superpotraviny pro váš lepší život

Mandle patří mezi tzv. superpotraviny, tedy potraviny s mimořádně významným množstvím živin. Co se týče obsahu bílkovin, patří mezi potravinami rostlinného původu mezi superstar, 100 gramů totiž obsahuje na 21 gramů proteinů. Krom toho v nich najdete velké hořčíku, který se v našem těle podílí na více než 300 procesech, a to včetně kontroly hladiny cukru v krvi. Mandle nám navíc zajišťují přísun manganu, draslíku, fosforu, síry, železa, mědi, ale i vlákniny.

Jsou nabité antioxidanty

Mandle také patří mezi jeden z nejlepších zdrojů vitaminu E rozpustného v tucích. Vitamin E je známý svými silnými antioxidačními účinky, chrání buňky před oxidačním poškozením a stresem. Ten může přispět ke vzniku zánětů, předčasnému stárnutí a vážným onemocněním, jako je dokonce rakovina. Spojitost mezi vyšším příjmem vitaminu E a nižším výskytem srdečních chorob, rakoviny i Alzheimerovy choroby byla prokázána několika studiemi. „Silné antioxidanty se z velké části koncentrují u mandlí v jejich hnědé vrstvě slupky,“ říká Petra Vránová z Aliky.

Precizní kontrola kvality je nutná!

„Mandle, které nakupujeme, kontrolujeme již od samého pěstování, kdy kontroly pěstitelů jsou v souladu s přísnou mezinárodní normou IFS. Ověřujeme si, že plody jsou sklizeny a případně blanšírovány bez nebezpečí kontaminace či vzniku plísní. Jakmile dodávka mandlí dorazí, pracovníci oddělení kvality odeberou vzorky podle přesně daného postupu, které jdou na vstupní kontrolu do laboratoře. Část se zabalí a putuje do akreditované laboratoře na kontrolu aflatoxinů a pesticidů. Zbytek vzorku se testuje na vlhkost, kvalitu mandlí, kvalitu hnědých slupek, senzorické vlastnosti a dokonce i na stáří mandlí unikátní metodou rancimat,“ nechává nahlédnout do firemních procesů Petra Vránová.

Zobáním k úbytku hmotnosti

Vysokým obsahem zdravých tuků jsou známé ořechy, u mandlí tomu není jinak. Ze všech ořechů ale mají mandle nejnižší obsah kalorií – na 100 g připadá cca 2450 kJ. Tuky obsažené v mandlích jsou zdravé nenasycené mastné kyseliny, a to včetně kyseliny linolové, která v nervové soustavě plní důležitou funkci. Při experimentech na myších stimulovala tato kyselina významný úbytek tukové tkáně a zastavovala nádorové bujení. V některých medicinských studiích byl při jejím dlouhodobém užívání zaznamenán pokles tukové tkáně bez ovlivnění BMI či celkové hmotnosti.

Nebezpečí hořkých mandlí

Mandle, které jsou k nám dováženy, prochází procesem pasterizace, který eliminuje výskyt salmonely a dalších bakterií. Dovozci zároveň hlídají, aby se do obchodu nedostaly hořké mandle. Šlechtěné mandle jsou totiž sladké a od nich laik jen velmi těžko vizuálně odliší ty divoké, hořké. A proč bychom si měli dát na hořké mandle pozor? Jejich hořkou chuť způsobuje vyšší množství amygdalinů, což jsou toxické kyanogenní látky. Hořké mandle jich obsahují kolem 5 %, kdežto sladké pouze 0,1 %. Pro dospělého člověka může být konzumace pouhých 10 hořkých mandlí nebezpečná, ale v obchodech se k nim díky kontrole dostat nemůžete. U sladkých mandlí toto riziko nehrozí.

Zdroj: Vlasta.cz Alika.cz https://muj-lekar.cz/kyselina-linolova/

Související články