Asi vás nepřekvapí, že během dne ulpívá na vlasech všechno možné. Maz, který produkuje vlasová pokožka na sebe nabaluje částečky prachu a nečistot z okolí. K tomu se přidávají stylingové přípravky, a pokud si často saháte do vlasů, pak ještě zbytky krému na ruce, mýdla a nečistot z rukou. Je toho opravdu hodně, co se na vlasy nabalí během jednoho dne, a tak není divu, že jsou večer zplihlé a mastné.
Část těchto nečistot ulpívá během česání na štětinách hřebenu, a pokud jej nevyčistíte, zůstávají tam. A při dalším česání se opět dostávají na vlasy a jsou pěkně rozprostřeny po celé jejich délce. Je to ráj pro všechny bakterie, které si pak doslova dělají party na vlasové pokožce, která v důsledku toho svědí, je napjatá a olupuje se.
Kdy hřeben čistit
Vyčistit kartáč od vyčesaných vlasů by měla každá z nás hned po jeho použití. Jde to udělat jen tak rukou nebo k tomu můžete použít pinzetu. Stejně tak hřeben každý večer propláchněte v horké vodě, která rozpustí maz na štětinách. Do velkého čištění se pak pusťte minimálně každé 2 týdny. A jak na to?
1. Kartáč s umělými vlákny
Kartáče s umělými vlákny očistěte od vlasů a ponořte štětinami dolů do velké mísy s teplou vodou. Nechte 1 minutu máčet a poté přisypejte na štětiny balíček jedlé sody. Vezměte starý zubní kartáček a důkladně jím hřeben pročistěte jedlou sodou tak, aby se veškeré nečistoty uvolnily. Nakonec opláchněte teplou vodou a nechte štětinami dolů uschnout. Stejně tak můžete postupovat i u úzkého nebo tupírovacího hřebenu, kde nečistoty zůstávají mezi jejich zoubky.
2. Kartáč s přírodními vlákny
Přírodní štětiny je zapotřebí ošetřit trochu jinak než ty umělé. Kartáč opět zbavte vyčesaných vlasů a ponořte do mísy se studenou vodou a trochou jemného čisticího šamponu. Nechte chvilku nasáknout a potom naneste na kartáč další šampon a důkladně promněte štětiny. K odstranění zbylých vlasů z kartáče můžete ještě použít úzký hřebínek. Nakonec opláchněte vodou a nechte štětinami dolů uschnout.
3. Hřebeny s dřevěnou rukojetí
Dřevěná rukojeť hřebenu by neměla nasáknout vodou, aby se nepoškodila její struktura a hřeben nezačal praskat. Proto namočte v nízké misce se studenou vodou jen štětiny, naneste šampon, napěňte a promněte. Opláchněte pod tekoucí vodou. Opět nechte proschnout štětinami dolů.
Schnutí hřebenu štětinami směrem dolů je velice důležité, aby voda nezůstávala uvnitř hřebenu a netvořily se v něm plísně a další bakterie. Nikdy nedávejte sušit kartáč na kamna, aby se štětiny velkým teplem nepoškodily.
Autor: Michaela Čentešová
Zdroj: vlasta.cz marthastewart.com