Petržel
Silný vývar se po alkoholovém večírku osvědčil snad úplně každému. Nemusíte se však spoléhat pouze na ten masový, dokonalý „vyprošťovák“ lze připravit i z petržele. Postup je snadný, stačí vyvařit pět stonků ve čtvrt litru vody a dochutit stroužky česneku. Tělo získá zpět minerály a bude lépe odbourávat alkohol.
Ostropestřec mariánský
Ne nadarmo se mu přezdívá bylinka opilců. Primárně se totiž užívá k očistě organismu a jater a ke zmírnění nejrůznějších onemocnění. „Ostropestřec napomáhá posilovat všechny orgány trávicího traktu, a to přímo svými protizánětlivými účinky, nepřímo tak, že odbouráním toxinů uvolní jeho účinné složky k boji s nežádoucími bakteriemi,“ vysvětluje lékař Jaromír Bertlík s tím, že by v bylinkové lékárničce rozhodně neměl chybět. Nejčastěji ho lze najít ve výživových doplňcích jako jsou tablety, čaje nebo extrakty.
Máta peprná
Pocity na zvracení a bolesti břicha. Kdo by tento stav po bujarém večírku neznal? Ideálním pomocníkem může být máta. Voňavé lístečky podporují trávení, zklidňují podrážděný žaludek a zrychlují metabolismus, díky čemuž naše tělo rychleji odbourává alkohol. Vyzkoušet můžete sirup, čaj nebo třeba nálev. Účinky máty umocní med.
Rakytník
Pokud jste během noci protančili střevíce, rakytník vám zaručeně podá pomocnou ruku. Přestože se nejedná o bylinku jako takovou, i tak s ním můžete kouzlit na několik způsobů – vyrobte si pečený čaj, šťávu, sirup, marmeládu nebo třeba olej. Rakytník stačí odšťavnit, usušit slupky a zrníčka a následně je nahrubo rozmixovat. Směs poté přendáte do uzavíratelné sklenice a zalijete nejlépe olivovým olejem. Zhruba po měsíci ji přecedíte a olej skladujete v chladu. Skvěle se hodí například do koupele, jelikož rakytník zmírňuje stres a pomáhá regenerovat po fyzické zátěži nebo jako pleťová maska, která díky rakytníkové složce skvěle bojuje proti vráskám, zlepšuje pružnost pokožky a udržuje ji mladou.
Heřmánek
V neposlední řadě by krabička poslední záchrany měla obsahovat heřmánek, který tlumí bolesti hlavy a zklidňuje zažívání. Oblíbenou a účinnou formou bývá nálev, pro jehož výrobu jsou nejlepší sušené květy – sbírají se od května do září. Velmi dobrý je s trochou medu, protože mu dodá příjemnou nasládlou chuť.
TIP na závěr:
TIP na závěr: Ať už vsadíte na jakoukoliv zmíněnou bylinku, nezapomínejte, že v ideálním případě je dobré kocovině předejít. Zkuste proto každý drink prokládat sklenkou vody - ranní vstávání pak bude o mnoho příjemnější. Pokud se ale přece jen bolehlav či nevolnosti dostaví, kromě bylinek pomůže také čerstvý vzduch a trocha pohybu.
Zdroj: prevention.com, botticceli.cz