Čaj výjimečných účinků v sobě spojuje energii a sílu bulharského pohoří Rodopy. Vyrábí se z celých stébel rostliny. Rostlina je pro své vlastnosti přísně chráněná. Čaj je pěstován na voňavých plantážích v jeho přirozené lokalitě obvykle ve vysokých nadmořských výškách (nad 1000 metrů nad mořem), proto nápoj z této bylinky také dostal označení horský čaj nebo pastevecký čaj.

Zdroj: Youtube

Léčivá bylinka pro chladné dny

Není nic lepšího než si dopřát šálek mursalského čaje v chladném podzimním dni, a to v kteroukoli denní či noční dobu, jelikož neobsahuje tein. Kromě jemné chuti nabízí i výrazné posilující antianemické, antimikrobiální a protizánětlivé účinky. Dokáže snížit krevní tlak a tím eliminuje riziko infarktu a mrtvice. Zabraňuje vzniku rakovinných buněk a rozvoji aterosklerózy. Bylo vědecky prokázáno, že má antioxidační účinky a čistí organismus.

Bulharská viagra

Obsahuje železo, měď, kobalt, zinek, draslík, hořčík i sodík. Najdeme v něm také zdraví prospěšné třísloviny a éterické oleje. Lékaři bylinu doporučují k léčbě dýchacích cest (kašel, bronchitida), zvláště účinná je pak při léčení močových cest a zánětu prostaty, jater a ledvin.

V poslední době mursalský čaj stoupl na popularitě a je známý také jako „bulharská viagra“. Má totiž mimo jiné i afrodiziakální účinek. Vyniká výraznou unikátní chutí s lehkým nádechem máty.

Zdravotní přínosy

Zlatavý odvar ovšem nepomáhá pouze konzumací, ale v lidovém léčitelství se z něj dělaly i obklady na hojení ran. Zde jsou konkrétní zdravotní potíže, při kterých hojník prokazatelně zlepšuje stav a napomáhá rychlejšímu uzdravení.

  • srdečně-cévní onemocnění (napomáhá při vysokém krevním tlaku) 
  • onemocnění průdušek (bronchitida, astma, podporuje vykašlávání)
  • záněty močových cest a prostaty (čaj je močopudný)
  • problémy s chudokrevností
  • ledvinové kameny (napomáhá k šetrnému vylučování kamenů z organismu)
  • protizánětlivé účinky a podpora hojení ran
  • pro vysoký obsah selenu je čaj i silný antioxidant (očista organismu)

Příprava čerstvého čaje

Jedno stéblo vložíme do 250 ml vody a vaříme 5 minut, dokud se neobjeví zlatavá barva. Scedíme a pijeme oslazený, nejlépe medem.

Mursalský punč

Příprava 1 litru: 750 ml bílého vína, 250 ml vody. Zahřejeme, přidáme 4 stébla mursalského čaje, 1–2 kusy celé skořice, 2 polévkové lžíce medu, šťávu z 1 citronu, na kousky nakrájené ovoce (pomeranč, mandarinka, jablko atd.) a chvíli povaříme. Necháme odstát, odstraníme bylinky mursalského čaje, skořicové tyčky a podáváme.

Zdroj: vlasta.cz mursalskitea.com

Související články