Možná vám některé názory připadají věrohodné, ale ve většině případů neexistuje žádný vědecký důkaz, že by se zakládaly na pravdě. Jaké jsou nejčastější mýty o rakovině, kterým je snadné věřit, ale neměli byste?
VIDEO: Jak jsme na tom s prevencí rakoviny? Podívejte se.
1. Způsobují mobilní telefony rakovinu?
Ne, podle dosavadních vědeckých studií mobilní telefony rakovinu nezpůsobují. Rakovina je způsobena genetickými mutacemi a mobilní telefony vyzařují druh nízkofrekvenční energie, která nepoškozuje geny.
2. Způsobuje elektrické vedení rakovinu?
Ne, nezpůsobuje. Elektrické vedení vyzařuje elektrickou i magnetickou energii. Elektrická energie vyzařovaná elektrickým vedením je snadno odstíněná nebo zeslabená stěnami a jinými předměty. Magnetická energie vyzařovaná elektrickým vedením je nízkofrekvenční forma záření, která nepoškozuje geny.
3. Způsobují antiperspiranty nebo deodoranty rakovinu prsu?
Ne. Dosud provedené studie nenalezly žádný důkaz spojující chemické látky, které se obvykle vyskytují v antiperspirantech a deodorantech, se změnami v prsní tkáni.
4. Může 5G nebo wifi způsobit rakovinu?
Ne. Možná jste slyšeli, že sítě 5G vyzařují záření, které poškozuje naši DNA a způsobuje rakovinu. Není to pravda. Pokud jde o záření, záleží na množství uvolněné energie. Sítě 4G i 5G přenášejí rádiové vlny, které jsou slabé a neionizující. Mnohem nebezpečnější jsou UV paprsky ze slunce, které mají dost energie na to, aby poškodily DNA a způsobily rakovinu.
V průběhu let bylo provedeno několik rozsáhlých studií na lidech a nenašly se žádné důkazy, že by mobilní telefony nebo wifi způsobovaly rakovinu. Přestože mobilní telefony používají miliardy lidí na celém světě, k významnému nárůstu rakoviny mozku, štítné žlázy či slinných žláz nedošlo.
5. Způsobuje mikrovlnná trouba rakovinu?
Ne. Stejně jako rádiové vlny používané mobilními telefony je mikrovlnné záření neionizující. To znamená, že mikrovlnné záření je příliš slabé na to, aby poškodilo DNA, a nemůže tedy přímo způsobit rakovinu.
Přestože si to možná myslíte, mikrovlny nemění vaše jídlo na radioaktivní. Je tedy bezpečné v mikrovlnce ohřívat nebo před ní stát, když je zapnutá. Pokud jde o riziko rakoviny, záleží spíše na tom, co jíte, ne na tom, jak konkrétní jídlo zahřejete.
6. Způsobuje nošení podprsenky vznik rakoviny?
Ne. Zvěsti o podprsenkách s kosticemi se šíří už spousty let, zejména pokud jde o rakovinu prsu. Neexistují žádné relevantní důkazy, že by podprsenky zvyšovaly riziko rakoviny prsu. Možná jste také slyšeli, že podprsenky s kosticemi omezují cirkulaci lymfy, ale není to tak.
Ve skutečnosti lymfatická tekutina putuje nahoru a do lymfatických uzlin v podpaží, nikoli směrem ke kostře.
7. Způsobí poranění prsou rakovinu?
Ne. Pokud se uhodíte do prsou, můžete si způsobit modřiny nebo otoky, dokonce i může vzniknout bulka, známá jako tuková nekróza. To ale rakovinu nezpůsobuje. Aby k tomu došlo, musí ve vaší DNA dojít ke genetické mutaci.
8. Způsobuje cukr rakovinu?
Ne. Výzkumy sice ukázaly, že rakovinné buňky obvykle rychle rostou, množí se rychlým tempem a to vyžaduje hodně energie. To znamená, že potřebují hodně glukózy. To je důvod, proč se zrodil mýtus, že cukr podporuje rakovinu. Ovšem rakovinné buňky potřebují nejen glukózu, ale také aminokyseliny a tuky – není to jen cukr, po kterém touží.
Žádné studie neprokázaly, že po konzumaci cukru dostanete rakovinu nebo se rakovina zhorší. Stejně tak neplatí, že když přestanete jíst cukr, rakovina zmizí jako mávnutím proutku. Strava s vysokým obsahem cukru však může přispívat k nadměrnému přibírání na váze a obezita je spojena se zvýšeným rizikem vzniku několika typů rakoviny.
9. Způsobují připálená jídla rakovinu?
Ne. Pečené brambory či lehce připálené špekáčky sice podle odborníků obsahují chemickou látku akrylamid, ale v tak malém množství, že pro naše tělo není tak nebezpečná, jak se ještě nedávno myslelo.
V televizním pořadu BBC Jídlo: Pravda, nebo panika, zaznělo, že aby se to odrazilo na našem zdraví, museli bychom sníst denně 160 připálených toastů. Z pohledu rakoviny je pro nás mnohem horší kouření, pití alkoholu a nedostatek pohybu.
10. Způsobuje nutella rakovinu?
Ne. V roce 2016 sice časopis European Food Safety Authority Journal zveřejnil, že rafinovaný palmový olej může obsahovat karcinogenní sloučeniny, a nutella obsahuje rafinovaný palmový olej.
Ale palmový olej se stává nebezpečným pouze při zahřátí nad 200 ºC a to se u nutelly neděje. Navíc tuhle dobrotu bychom si měli dopřávat jen jako občasné potěšení, takže v malé míře nás skutečně nezabije.
Zdroj: vlasta.cz, starsinsider.com, cancer.gov, news.cancerresearchuk.org, kulturistika.ronnie.cz