Co je okra?

Za nepříliš známým pojmenováním okra se ukrývá rostlina z čeledi slézovitých, která pochází pravděpodobně z Indie nebo z Afriky a je také známá také jako ibiškovec jedlý nebo bhindi.

Tato rostlina je ceněna především pro své semenné lusky, které mají široké využití v kuchyni po celém světě. Díky jejich dlouhému štíhlému tvaru dostala okra i další lidové pojmenování dámské prsty.

Okra je bohatá na vitaminy A, B, C, E a K a minerály jako vápník, železo, hořčík, draslík a zinek. Obsahuje také vysoké množství vlákniny a antioxidantů, což z ní činí velmi zdravou potravinu. Její nutriční profil tak ukazuje, že okra má mnoho zdravotních přínosů, které stojí za zmínku.

VIDEO: Podívejte se, jak okru správně očistit, upravit a využít v zajímavém receptu.

Zdroj: Youtube

Zlepšení trávení

Okra je výborným zdrojem vlákniny, která podporuje zdravé trávení. Vláknina napomáhá pohybu potravy trávicím traktem, což přispívá k pravidelným pohybům střev a snižuje riziko gastrointestinálních problémů jako nadýmání, křeče, zácpa a plynatost.

Pozitivní vliv na zrak

Okra obsahuje vysoké množství vitaminu A a dalších antioxidantů jako betakaroten, xanthein a lutein. Tyto látky pomáhají chránit oči před poškozením volnými radikály a snižují riziko makulární degenerace a katarakty. Pravidelná konzumace okry může výrazně přispět k udržení zdravého zraku.

Benefit pro pokožku

Antioxidanty obsažené v okře, zejména vitamin A, podporují zdraví pokožky. Pomáhají urychlit její hojení, zlepšují vzhled a vstřebávání jizev a akné a snižují výskyt vrásek. Neutralizací volných radikálů chrání buňky pokožky před poškozením a stárnutím.

Posílení imunity

Vysoký obsah vitaminu C a dalších antioxidantů v okře podporuje imunitní systém. Vitamin C stimuluje produkci bílých krvinek, které jsou klíčové pro boj proti infekcím a patogenům. Pravidelná konzumace okry může tedy pomoci udržet imunitní systém zdravý, silný a obranyschopný.

Snížení krevního tlaku

Okra je bohatá na draslík, který je důležitý pro udržení správné rovnováhy tekutin v těle a pro regulaci krevního tlaku. Draslík pomáhá uvolnit krevní cévy a tepny, což snižuje krevní tlak a zátěž kardiovaskulárního systému.

Podpora srdeční činnosti

Díky vysokému obsahu vlákniny a antioxidantů pomáhá okra snižovat hladinu cholesterolu, a napomáhá tak zdraví srdce. Nejrůznější studie ukazují, že konzumace okry může snížit riziko srdečních onemocnění a zlepšit celkovou funkci kardiovaskulárního systému.

Silné a zdravé kosti

Okra je dobrým zdrojem vápníku a vitaminu K, které jsou důležité pro zdraví kostí. Tyto látky pomáhají posilovat kosti a předcházet zlomeninám a osteoporóze. Pravidelná konzumace okry může tedy přispět k udržení silných a zdravých kostí.

Kde okru koupit?

S čerstvou okrou se v našich obchodech moc často nesetkáte. V supermarketech nebo prodejnách se zahraničními či zdravými potravinami koupíte spíše okru mraženou a úplně nejčastěji nakládanou, kterou při vaření stačí rovnou přidat do pokrmu.

Když se na některým trzích s exotickými plody k čerstvé okře přece jen dostanete, tak ji můžete vařit, přidávat do masových i zeleninových pokrmů, grilovat i smažit.

Očekávejte výjimečnou chuť

Nejjemnější jsou ještě ne docela zralé, tak akorát velké (5–10 cm) křehké plody, které se při ohnutí zlomí. Ty mají lehce trpkou, ovšem ne nepříjemnou chuť.

Mírná nevýhoda plodů okry se ukrývá jinde. Čerstvé nakrájené na kousky při vaření rosolovatí. Tomu však lze předejít, když lusky před tepelnou úpravou naložíte zhruba na 30 minut do kyselé tekutiny, nejlépe do octa.

Okra je v našich končinách dosud nepříliš využívanou plodinou, ale z hlediska svých chuťových vlastností nemá téměř obdoby a její zdravotní přínosy jsou neoddiskutovatelné.

Související články

Zdroj: vlasta.cz, zdravopedie.cz, rehabilitace.info, kupi.cz, food.techinfus.com