Cítíte se podráždění, unavení a permanentně zpocení? Můžou za to neúnosná vedra, ale možná neblahým pocitům nahráváte i nevhodnou stravu. Zkuste z jídelníčku vyřadit potraviny, které zhoršují pocit horka, a hned se budete cítit o něco líp.
Pryč se smaženými a tučnými jídly
Láká vás dát si v restauraci vepřové koleno, prorostlou krkovici nebo smažený sýr s hranolky? Chyba! Odolejte nezdravým jídlům, jinak se budete potit o sto šest. „Organismus vynakládá na zpracování tučných a těžkých jídel spoustu energie, která se přeměňuje na teplo. To samé platí pro pokrmy připravené nevhodnou úpravou, jako jsou smažení, pečení či dlouhé vaření. Dochází k překrvení trávicího traktu na úkor pokožky, což vede ke ztíženému odvodu tepla,“ varuje nutriční terapeutka Kateřina Šimková.
Saláty a lehká masa bodují
Jídelníček v parných dnech postavte na lehce stravitelných potravinách a ovoci či zelenině bohatých na vodu. Zařaďte do menu rostlinné bílkoviny z luštěnin a pseudoobilovin, buď jako přílohu, nebo ve formě salátů. A nezapomeňte na mléčné výrobky a lehce stravitelná a libová masa z kuřete, krůty, ryb či králíka. „Pozor na konzumaci cibule, česneku či brukvovité zeleniny, které ovlivňují tělesné pachy a jejich obtěžující odér se může uvolňovat i několik dní. Je to dáno tím, že při jejich rozkládání vylučují síru, což se projeví na pachu potu a moči,“ dodává Šimková.
Led a zmrzlina nejsou to pravé ořechové
Také patříte mezi ty, kteří během vlny veder holdují zmrzlině a ledu v domnění, že se osvěží? Optimální teplota nápoje, aby vzpružil, by se měla pohybovat okolo 16-18 °C. Je to dáno tím, že příliš studené potraviny, jako zmrzlina či nápoje s ledem, vedou k tomu, že se organismus stahuje, což může vést k zadržování tekutin v těle. „Pití ledových nápojů způsobuje raketové překrvení tkání jícnu a my tak získáváme klamný dojem dostatečné hydratace, čímž se oslabuje se potřeba doplňovat tekutiny, a to je zcela nežádoucí. Organismus navíc na přílišné zchlazení reaguje zahřátím,“ zmiňuje Kateřina Šimková.
Mějte na paměti, že organismus je velmi citlivý na pokles tekutin. Už při ztrátě 1 % dochází k aktivaci obranných mechanismů a pouhá 5-10% ztráta tekutin v organismu může vést k metabolickému či oběhovému selhání a vaše výkonnost klesne o 20-30 %. Smrtelné pro vás může být už snížení tekutin, které atakuje 20% hranici ztráty. Pitný režim by neměl být nárazový, ale rozložený plynule do celého dne.
Sladké a alkoholické nápoje? V létě ne
Dodržovat pitný režim je při vysokých teplotách opravdu zásadní. Optimální je vypít minimálně 40 mililitrů tekutiny na 1 kilogram své tělesné hmotnosti. Při vysokých teplotách a sportovní aktivitě i více. Nejvhodnější je čistá voda, ovocné čaje, vodou ředěné zeleninové a ovocné šťávy, příležitostně i minerální neochucené vody, neboť pocením přicházíme o minerální látky.
„Alkohol blokuje účinek antidiuretického hormonu, který působí v ledvinách a brání nadměrné ztrátě tekutin a můžete si přivodit dehydrataci organismu. V parných dnech bychom měli případné pití alkoholu směřovat až navečer. Rychlost vstřebávání alkoholu ovlivňuje teplota vypitého alkoholického nápoje. Studené nápoje se vstřebávají mnohem pomaleji než nápoje, jejichž teplota se pohybuje okolo 18 °C. Důležité je navíc prokládat alkohol čistou vodou. Míchané drinky stejně jako limonády či džusy jsou velmi kalorické a pokud nechcete přes léto přibrat, měli byste mít jejich konzumaci pod kontrolou,“ uzavírá Kateřina Šimková.
Zdroj: vlasta.cz zdravestravovani.cz