Není tajemstvím, že potrava ovlivňuje naši imunitu. A zatímco v létě jsme své tělo stravou ochlazovali, nyní je potřeba ho zahřát a natáhnout energii na horší, chladnější časy. Jak očistit střevo před příchodem zimy a jaký pro to zvolit ideální jídelníček?
Svatá trojice
Při podzimní očistě bychom pozornost měli zaměřit na tři zásadní orgány – plíce, tlusté střevo a kůže. První dva orgány jsou pro nás přitom stěžejní a měli bychom jim věnovat větší péči. Kůže je totiž pak většinou ukazatelem stavu těchto zmíněných orgánů. Ekzémy, akné a vyrážka nám signalizují, že je narušená imunita, střeva jsou zanesená odpadními látkami nebo nám chybějí nějaké minerály a vitaminy. Pokud tedy zapracujeme na stavu plic a střev, zlepší se i naše kůže.
Podzimní údržba
Stejně jako musí na servis auto, je třeba opečovat i tělo. Patogeny oslabují naši imunitu a to ve výsledku způsobuje, že jsme náchylní k nemocem. Obvyklými symptomy jsou ztráta energie, deprese, velká únava, časté nachlazení, zimomřivost, padání vlasů a mdlá pleť. To všechno, věřte nebo ne, lze ovlivnit pouze stravou.
Vyčištění střeva
Vždy, když chceme začít něco nového, je potřeba uklidit to staré. A ani ve střevě tomu není jinak. Pokud chceme mít čisté funkční střevo, kterému dopřejeme zdravou a výživnou stravu, je třeba ho vyčistit. Není nic jednoduššího než klyzma (klystýr). Ve střevě máme totiž spoustu zbytků, bakterií a parazitů a nejrychlejší cestou je právě výplach. Ten zvládnete buď sami doma, nebo se můžete objednat na účinnou hydrocolon terapii.
Zásadní změna
Základním rozdílem ve změně jídelníčku je výměna potravin, které chladí, za potraviny, které zahřívají. Změna ve složení stravy zároveň odstartuje očistu organismu. Které potraviny naše tělo ochlazují a zahleňují, a nejsou tedy vhodné pro zimní období?
Co přes zimní období vyřadit?
- Tropické exotické ovoce (citrusy, mango, papája, meloun apod.)
- Mléčné výrobky (mléko, jogurty, sýry, kefíry apod.)
- Cukr (sladkosti, cukrovinky, sladké sycené nápoje apod.)
- Smoothie (freshe, džusy, mixované koktejly)
- Mouka (pečivo, pšeničná mouka a výrobky z ní)
Co do jídelníčku naopak zařadit?
Naše střevo perfektně očistí a zahřeje vláknina. Najdeme ji v zelenině, obilí a luštěninách. Konzumovat bychom proto měli:
- Celozrnnou rýži
- Jáhly
- Kroupy
- Pohanku
- Ječmen
Zelenina
Zelenina je výborným pomocníkem při podzimní očistě. Tajný tip je vybírat kulatou zeleninu a tu, která roste pod zemí směrem dolů. Můžete ji vařit, péct, dusit nebo i grilovat. Organismus rozhodně zahřeje.
- Cibule
- Řepa
- Kapusta
- Zelí
- Mrkev
- Celer
- Petržel
Luštěniny
Nebojte se luštěnin. Jsou napumpované výživnými látkami. A pokud je připravíte správně, nehrozí ani nadýmání. Například fazole je učiněné přírodní antidepresivum.
- Cizrna
- Čočka
- Hrách
- Fazole
Jak vařit
Nebojte se zařadit pikantní koření, jako je česnek, zázvor, chilli, tymián, libeček a majoránku. Ostřejší koření otvírá naše póry a rozhýbá zablokovanou energii a ztuhlost.
Využijte sílu podzimu
I když je venku lezavo a člověk by raději zůstal doma v teple, vyrazte ven. Každý pohyb na čerstvém vzduchu se počítá. Je důležité, aby v nás proudila životní energie a pohyb, navíc naše plíce potřebují čistý vzduch. Zkusit můžete i jógu a různá dechová cvičení, která čistí plíce a zvyšují jejich kapacitu.
Zdroj: vlasta.cz vitalbe.eu jimejinak.cz How to Boost Immunity with an Autumn Detox — Balance Garden