Když se řekne vysoce průmyslově zpracované jídlo, představí si asi leckdo z nás třeba uzeniny, balené saláty s majonézou nebo třeba porce polotovarů, které stačí vybalit z plastu a ohřát v mikrovlnce.

Jenže sem krom výše jmenovaného patří daleko víc z toho, co si dopřáváme – namátkou sušenky, zmrzliny, limonády, hotové směsi cereálií nebo třeba instantní káva.

Možná vás trochu přejde chuť, když se dozvíte, že vyšší konzumace takového jídla přímo zvyšuje riziko více než třiceti nebezpečných zdravotních následků, včetně různých druhů rakoviny, závažných onemocnění srdce a plic, poruch duševního zdraví a předčasné smrti.

VIDEO: Zdravý domácí kečup bez éček? Podívejte se na video a vyzkoušejte recept.

Zdroj: Youtube

Nevadí, když si občas něco z toho dáte, ale pokud takové jídlo a pití tvoří základ vašeho jídelníčku, mohli byste mít problém.

Odborná práce, která vyšla letos počátkem března v respektovaném odborném periodiku The British Medical Journal, je hodně přesvědčivá a její autoři zároveň doporučují, aby si takových potravin lidé dopřávali podstatně méně.

Normy splňují, zdraví škodí

Ultrazpracované potraviny, včetně baleného pečiva a různých hotových sendvičů, šumivých nápojů, sladkých cereálií a výrobků připravených k přímé spotřebě, stejně jako tepelně ošetřené produkty, procházejí mnoha průmyslovými procesy a často obsahují barviva, emulgátory, příchutě a další přísady.

Mnohdy obsahují také spoustu přidaného cukru, tuků a soli a naopak v nich chybějí vitaminy a vláknina.

Nedá se přitom říci, že by porušovaly normy kladené legislativou na potraviny – vesměs splňují všechny normy včetně třeba těch na barviva a příchuti.

Samy o sobě člověku neškodí. Problém je v tom, že když jich je ve výrobcích dohromady hodně a člověk jich jí příliš, všechno se to sečte a výsledkem je poškození zdraví.

Nová studie vyhodnotila a shrnula výsledky a důkazy, s nimiž přišlo přes padesát dosavadních prací zabývajících se ultrazpracovanými potravinami vydaných v uplynulých třech letech. Ty sledovaly dohromady přes deset milionů lidí a žádnou z nich neplatili výrobci potravin.

Čemu škodí nejvíce

„Ultrazpracované potraviny poškozují zdraví a zkracují život,“ zní závěr autorů nové studie, kterou vedla australská vědkyně Mellisa Lane. Častá konzumace ultrazpracovaných potravin například o pětinu zvyšuje riziko předčasného úmrtí z jakékoli příčiny, o 40–66 procent stoupá riziko úmrtí na srdečními choroby, obezitu, cukrovku 2. typu.

Časté jsou problémy se spánkem a projevilo se také vyšší riziko rozvoje deprese. Naopak se nepotvrdilo, že takové potraviny zvyšují pravděpodobnost astmatu, a negativní vliv neměly ani na stav zažívání.

Autoři studie nepředpokládají, že by výrobci sami od sebe začali vyrábět potraviny zdravější, a doporučují proto, aby se na nich objevovaly varovné štítky podobně jako na cigaretách, aby se omezila reklama na ně a aby se nesměly prodávat v blízkosti škol či nemocnic. Doufají, že se tématu ujme OSN nebo Světová zdravotnická organizace.

Zdroj: vlasta.cz, bmj.com, news-medical.net

Související články