Potraviny, které mohou vyvolat bolest hlavy. Patří sem sýr, víno i kysané zelí

Ivana Ašenbrenerová | 1. 2. 2023

Bolí vás po jídle hlava nebo jste dostali záchvat migrény? Příčinou můžou být překvapivě některé potraviny. K bolestem hlavy někdy přispívá nejen konkrétní potravina, ale také změna prostředí, kouření, změny hormonálních hladin, stres, jasné světlo či změny ve spánkových návycích.

Potraviny, které mohou vyvolat bolest hlavy. Patří sem sýr, víno i kysané zelí

Bolí vás po jídle hlava nebo jste dostali záchvat migrény? Příčinou můžou být překvapivě některé potraviny. Někdy jsou jen mírným spouštěčem, jindy poměrně výrazným. K bolestem hlavy někdy přispívá nejen konkrétní potravina, ale také změna prostředí, kouření, změny hormonálních hladin, stres, jasné světlo či změny ve spánkových návycích.

Suchý únor: Co s tělem udělá měsíční abstinence. A jak si ji zpříjemnit
Inspirace

Suchý únor: Co s tělem udělá měsíční abstinence. A jak si ji zpříjemnit

Není neobvyklé, že jídlo může vyvolat migrény nebo jiné typy bolestí hlavy. Ale vzhledem k tomu, že různé potraviny mohou vyvolat bolest hlavy u různých lidí, je vhodné vést si deník toho, co jíte a co vám ve vašem případě vyvolalo bolest hlavy. Jedině tak můžete odhalit potraviny, které vám skutečně vadí. Jaké potraviny, nápoje a přísady, obecně bolest hlavy způsobují?

Co nám hrozí, když je nám 20 až 60+: Obezita a vysoký tlak jsou začátek
Zdraví

Co nám hrozí, když je nám 20 až 60+: Obezita a vysoký tlak jsou začátek

Červené víno a jiné alkoholické nápoje

Siřičitany, které se používají jako konzervační látky v bílém i červeném víně, jsou považovány za potenciální spouštěč migrény. Víno může být pro některé lidi silným spouštěčem kvůli kombinovanému účinku siřičitanů a alkoholu. Alkohol v jakémkoli nápoji způsobuje zvýšený průtok krve do mozku a může vést k dehydrataci, což může spustit bolest hlavy. Jak říká neurolog Robert B. Daroff, lidé s migrénou mají horší kocovinu z jakéhokoli typu alkoholu.

Oční nemoci často dlouho vůbec nebolí. Pozor na nákup brýlí v drogerii
Zdraví

Oční nemoci často dlouho vůbec nebolí. Pozor na nákup brýlí v drogerii

Káva je spouštěčem bolesti i úlevou od bolesti

Narušení vaší běžné rutiny konzumace kofeinu je běžným spouštěčem bolestí hlavy. Pokud o víkendu spíte dlouho a probudíte se s bolestí hlavy, pravděpodobně máte bolesti hlavy z vysazení kofeinu. Trocha kofeinu vás však ve skutečnosti může zbavit bolesti hlavy. Kofein je součástí některých volně prodejných léků na bolest hlavy. Příliš moc kofeinu ovšem může způsobit, že budete obecně náchylnější k bolestem hlavy. Výzkumy naznačují, že lidé s migrénou by měli omezit denní příjem kofeinu na 200 miligramů a konzumovat stejné množství každý den přibližně ve stejnou dobu.

Za kousání nehtů v dospělosti může nuda i stres. 6 tipů, jak s tím přestat
Zdraví

Za kousání nehtů v dospělosti může nuda i stres. 6 tipů, jak s tím přestat

Pozor na zrající sýry a uzené maso

Neexistuje mnoho výzkumů, které by se týkaly sýrů jako spouštěčů migrény, ale obecně se neurologové shodují v tom, že zralé sýry s největší pravděpodobností způsobují bolest hlavy. Jak říká neurolog Noah L. Rosen, na vině může být látka zvaná tyramin, která vzniká, když se začnou v sýru po nějaké době rozkládat bílkoviny. Čím déle sýr zraje a stárne, tím více má tyraminu. Pozor si dávejte na plesnivé sýry, čedar, goudu či parmezán. Tyramin se také nachází ve zpracovaném nebo uzeném mase a ve fermentovaných potravinách, jako je kysané zelí a kimchi. Podle National Headache Foundation může dodržování diety s nízkým obsahem tyraminu pomoci některým lidem s migrénou.

ADHD u dospělých. 8 tipů, jak se začít soustředit. Zkuste techniku pomodoro
Zdraví

ADHD u dospělých. 8 tipů, jak se začít soustředit. Zkuste techniku pomodoro

Zpracované maso může také vadit

Jak říká neurolog Noah L. Rosen, dusičnany používané jako konzervanty v párcích v rohlíku, slanině a dalších lahůdkách, mohou u některých lidí rozšiřovat krevní cévy a vyvolávat bolesti hlavy. Zatímco množství těchto chemikálií v mase bývá poměrně nízké, někteří lidé na ně mohou být ale velmi citliví. Stejně jako u všech potravinových spouštěčů je nejlepším způsobem, jak zjistit, zda k těmto lidem patříte, vést si jídelní deník.

Potraviny obsahující glutamát sodný

Glutamát sodný (MSG), který se nachází například v sójové omáčce a používá se jako potravinářská přísada v jiných produktech, je běžným spouštěčem bolesti hlavy. Mimo jiné může vyvolat zažívací potíže. „Sójová omáčka jako spouštěč migrény je pravděpodobně způsobena právě MSG, ale sójová omáčka je také velmi slaná, což může vést k dehydrataci, dalšímu možnému spouštěči bolesti hlavy,“ říká neurolog Noah L. Rosen. Stojí za to vědět, že MSG se přirozeně vyskytuje taky v hydrolyzovaných rostlinných bílkovinách, kvasnicovém extraktu, mořských řasách, rajčatech a sýrech.

K mrtvici jsou náchylnější ženy. Jak ji včas rozpoznat
Zdraví

K mrtvici jsou náchylnější ženy. Jak ji včas rozpoznat

Čokoláda může i nemusí spustit bolest

Mnoho lidí často po požití čokolády rozbolí hlava, což vede k přesvědčení, že čokoláda spouští bolesti hlavy. Ale ukazuje se, že to tak nemusí být. Jak říká neurolog Rosenb, čokoláda může vypadat jako nebezpečná, pokud jde o spuštění migrény, ale spousta lidí má při migréně zvýšenou chuť k jídlu a zejména chuť na čokoládu těsně předtím, než je začne bolet hlava. Jinými slovy, sáhnout po čokoládové tyčinky může být spíše důsledkem blížící se migrény.

Zdroj: Vlasta.cz, https://www.everydayhealth.com,

Tagy bolest hlavy jídlo migréna Robert B. Daroff