Hladiny estrogenu se v těle žen mění z mnoha důvodů. Nedostatek tohoto hormonu má negativní vliv na zdraví a v některých případech se řešení neobejde bez hormonální substituční terapie. Přirozenou funkci estrogenu mohou ovšem podpořit fytoestrogeny, které jsou obsaženy v řadě potravin. V čem mohou pomoci zvláště v menopauze?

Zmírnění příznaků menopauzy

Hladiny estrogenu u žen s věkem klesají v důsledku menopauzy. Studie ukazují, že fytoestrogeny mohou pomoci zmírnit některé fyzické příznaky menopauzy, jako jsou návaly horka a vaginální suchost. Estrogeny také pomáhají udržovat zdravou hustotu kostí a snižují riziko osteoporózy.

Zdroj: Youtube

V kterých potravinám je hodně estrogenu?

Mezi nejlepší zdroje fytoestrogenů patří následující potraviny:

Lněná semínka

Lněná semínka jsou nejbohatším zdrojem lignanů (polyfenolů, které se nacházejí v rostlinách). Vědci se domnívají, že snižují riziko rakoviny prsu. Semínka můžeme využít mnoha způsoby, například je zapéct do chleba, sušenek nebo je rozmixovat do smoothies a pomazánek.

Sója

Sója obsahuje vysoké hladiny isoflavonů a fytoestrogenů, které napodobují účinky estrogenu a snižují riziko rakoviny prsu a prostaty. Sója je též bohatá na řadu základních vitaminů a minerálů. A je extrémně univerzální – můžeme ji zahrnout do jídelníčku například ve formě tofu, tempehu či sójového mléka.

Broskve

Studie naznačují, že vzhledem k vysokému obsahu lignanu konzumace dvou porcí broskví nebo nektarinek týdně snižuje u žen riziko rakoviny prsu. Vědci nyní zkoumají podobné účinky při konzumaci borůvek a jahod.

Česnek

Pravidelná konzumace česneku může snížit hladinu cholesterolu, krevní tlak a zabránit vzniku sraženin – všech rizikových faktorů, které mají vliv na vznik srdečních onemocnění. Výzkumy ukazují, že česnek může ovlivnit i hladinu estrogenu v těle, a dokonce snižovat ztrátu kostní hmoty související s věkem.

Sezamová semínka

Sezamová semínka se dají přidat do téměř jakéhokoli jídla. A určitě to dělejte, protože mohou zlepšit hodnoty vašeho cholesterolu. Studie ukazují, že také ovlivňují hladiny estrogenu, přičemž aktivní antioxidanty bojují proti rizikovým faktorům chronických onemocnění.

Brukvovitá zelenina

Zelenina jako brokolice, růžičková kapusta a kapusta obsahují fytoestrogeny s protirakovinnými a protizánětlivými vlastnostmi. Strava bohatá na brukvovou zeleninu je také spojena s nižším rizikem mnoha chronických onemocnění, včetně srdečních.

Ořechy

Kešu, mandle, arašídy a pistácie jsou skvělým zdrojem fytoestrogenů prospěšných pro srdce. Dají se nasypat do ranního jogurtu, přidat do salátu nebo si můžete dopřát třeba jen hrst ke svačině. Mají ale vysoký obsah kalorií a tuku, takže pozor na množství. Rozhodně to neznamená, že sníte na posezení celý stogramový balíček mandlí, to by vaší figuře moc neprospělo.

Zdroj: Vlasta.cz webmd.com healthline.com verywellhealth.com

Související články