Vynecháváte snídani, při životě se držíte jen kávou a do žaludku pošlete po několika hodinách až oběd? Možná si své konání omlouváte tím, že jste na to takhle zvyklí, ale věřte, že neděláte dobře. Snídaně je totiž nejdůležitějším jídlem dne, které vás nabije energií po nočním hladovění. Pokud navíc zvolíte správné potraviny a posnídáte vyvážený poměr bílkovin, tuků a sacharidů, posílíte výkon mozku a v práci vám to půjde jako po másle.

Chcete si udržet jasnou mysl, zapracovat na soustředění či mít paměť jako slon? Pak do svého jídelníčku přihoďte tyto potraviny a uvidíte, kolik dalších pozitiv vám to přinese.

1. Ořechy

Milujete ořechy? Pak máme pro vás dobrou zprávu! Jejich konzumace má celou řadu zdravotních benefitů. Pro udržení zdraví mozku jsou však vhodné především kešu, arašídy, mandle nebo vlašské a pekanové ořechy, které prospívají kardiovaskulární a nervové činnosti a zlepšují smyslovou paměť a ukládání informací. Jen pozor na zdravou míru. Ořechy obsahují velké množství (zdravých) omega-3 tuků a jsou velmi kalorické.

2. Ovesné vločky

Možná jste právě v dietě a vloček se bojíte jak čert kříže, protože jsou to přece samé sacharidy. Jenže to je právě to! Vločky, stejně jako další celozrnné obiloviny, pomáhají udržovat vyrovnanou hladinu cukru v krvi a chrání tak před náhlým a výrazným pocitem hladu. Velkým plusem je i vysoký obsah vlákniny, která napomáhá správné funkci trávicího systému. Vybírejte ovesné vločky přírodní, neochucené, bez cukru a dalších přísad. Obvykle je v obchodech najdete ve spodních regálech za pár kaček.

3. Lesní ovoce

Ostružiny, maliny, borůvky, ale třeba i jahody. Ty všechny jsou přírodní ochranou před stařeckou demencí. Lesním plodům, zejména pak brusinkám, je také přisuzována obecná schopnost čistit močové cesty.

4. Vejce

Máte rádi vejce? Pak máte štěstí a v jejich konzumaci vesele pokračujte! Je totiž vědecky dokázáno, že cholin, jenž patří mezi vitamíny skupiny B, obsažený ve žloutcích dlouhodobě zlepšuje zdraví a bystrost mozku.

5. Banán

Věděli jste, že banán je ideální snídaní, svačinou při náročném dni v práci, nebo při cvičení? Obsahuje draslík a vysoký podíl přírodního cukru, který se rychle uvolní do krevního oběhu a nabije tělo okamžitou energií. Prospívá také svalům a nervům, konkrétně pak při fyzické a duševní námaze. Naopak má zcela nulový obsah cholesterolu a nabízí celou řadu vitamínů.

6. Listová zelenina

Z hlediska výživy a obsahu prospěšných látek patří mezi nejideálnější listovou zeleninu bezesporu špenát. V jedné hrsti se nachází 5 gramů bílkovin a 181 % denní doporučené dávky vitaminu K, což z něj dělá výbornou alternativu masa. Navíc pomáhá zklidnit nervovou soustavu, což napomáhá koncentraci. A to se v práci nebo ve škole dost hodí.

7. Kurkuma

Hlavní léčivá složka kurkumin posiluje imunitu a brání depresi i ponurým náladám. Dle studií navíc zlepšuje paměť a zpomaluje nástup Alzheimerovy choroby. Dále podporuje trávení a chrání srdce. Má také silné protizánětlivé účinky na pleť a protirakovinné vlastnosti.

8. Ryby

Losos, makrela, pstruh, tuňák, nebo snad sardinky? Je to fuk, dejte si tu, kterou máte nejraději. Všechny rybky obsahují omega-3 mastné kyseliny, které hrají klíčovou roli ve zdraví mozku. Kromě toho, že zlepšují paměť, také stabilizují náladu a jsou též účinnou prevencí deprese a dalších závažných psychiatrických onemocnění.

Inspirace na rychlé a vyvážené snídaně:


Smoothie z lesního ovoce


Nemáte ráno času nazbyt? Pak vám určitě přijde vhod tento lahodný a zdravý koktejl z lesního ovoce, který je hotový za pár minut a na jednu porci má jen asi 100 kalorií!

Ingredience:

  • 1 šálek nakrájených jahod
  • 1/2 šálku malin
  • 1/2 šálku strouhané řepy (z 1 střední řepy)
  • 1/3 šálku listů máty
  • 1 polévková lžíce chia semínek
  • 1 šálek neslazeného mandlového mléka

Jak na to?
Vložte lesní ovoce, řepu, mátu a chia semínka do uzavíratelného plastového sáčku nebo dózy a dejte zamrazit přes noc do mrazáku. Poté zmraženou směs přesypte do mixéru, zalijte mandlovým mlékem a rozmixujte do hladka. Podávejte ve vysoké sklenici.


Slaninovo-vaječná pizza

Že nejde jíst pizza k snídani? A proč by ne? Pizza je výborná v kteroukoli denní dobu a tahle nutričně vyvážená, obsahující zhruba 450 kalorií, obzvlášť! Posuďte sami. Za pětadvacet minut máte hotovo.

Ingredience:

  • kukuřičná mouka (na plech)
  • těsto na pizzu
  • 1 polévková lžíce dijonská hořčice
  • hrubě nastrouhaný sýr (30 % eidam)
  • na tenké plátky nakrájená šunka nebo slanina
  • 1 svazek špenátu (silné stonky vyhoďte)
  • 4 velká vejce
  • zelený salát (k podávání)

Jak na to?

Rozehřejte troubu na 230 stupňů. Plech na pečení lehce poprašte kukuřičnou moukou a umístěte na něj těsto vyválené do kulata. Těsto potřete hořčicí a poté posypte sýrem, naskládejte na něj šunku, špenát a zbývající sýr. Následně na pizzu rozklepněte vejce. Pečte v rozehřáté troubě 15-17 minut, dokud bílky neztuhnou a kůrka nezezlátne. Podávejte se salátem podle chuti.

Zdroj: prevention.com

Související články