Jsou zadarmo, jsou zdravé a máte je na každém rohu: Jaké bylinky sbírat a jak je vařit

Martina Nováčková | 29. 4. 2023
Medvědí česnek
Popenec
Kopřiva dvoudomá

Teploty tomu ještě zrovna moc nenasvědčují, ale jakmile vyrazíte do přírody, dá vám jasně najevo, že je jaro v plném proudu. A tak je na každém rohu spousta skvělého koření do kuchyně, stačí si jen vybrat.

Devatero kvítí, které na procházkách nesmíte minout, nevídaně oživí teplé i studené jídlo.

Kopřiva dvoudomá

Sbírejte mladé lístky a před vařením je na pár minut spařte (nálev vypijte jako léčivý čaj), budou křehčí a chutnější.

Popenec

Něžná rostlinka s fialovými kvítky má výraznou, kořeněnou chuť, která se uplatní v polévkách a mletém mase.

Medvědí česnek

Nejmódnější planá bylina posledních let se hodí všude, kam byste jinak dali česnek nebo třeba pikantní pažitku.

Umí zázraky a nic nestojí: Teď je ideální čas sbírat kopřivu, zlepší kvalitu vlasů a pročistí organismus
Zdraví

Umí zázraky a nic nestojí: Teď je ideální čas sbírat kopřivu, zlepší kvalitu vlasů a pročistí organismus

Sedmikráska obecná

Nasládlé kvítky i jemné lístky slouží jako ozdoba a také vyrovnávají chuť výraznějších bylinek. Můžete je jíst zasyrova nebo z nich uvařit sirup na zimu.

Ptačinec žabinec

Je křehký a chutná jako mladá kukuřice, takže je favoritem pro ty, kdo si na chuť planých bylin teprve zvykají.

Bršlice kozí noha

Rychle se šířící plevel si zamilujete. Chutná podobně jako celer, takže je perfektní do polévek. A není problém jí nasbírat hodně.

Jitrocel kopinatý

Znáte ho jako lék na kašel, po zimě budou mladé, špičaté lístky skvělé v polévce i pomazánce.

Smetánka lékařská

Nahořklé listy užijete do salátů i pomazánek, můžete vykopat kořen a vařit z něj čaj. Podle čínské medicíny posiluje játra, což na jaře potřebujeme.

Violka vonná

Něžné, výrazně vonící kvítky si nemůžete splést. Jsou ideální na ozdobu – zasyrova nebo kandované – a perfektní do domácích limonád.

Chuťovky se zelenými bylinkami: Zkuste medvědí šneky, slanou granolu či švédské brambory
Recepty

Chuťovky se zelenými bylinkami: Zkuste medvědí šneky, slanou granolu či švédské brambory

Kam s nimi a jak je použít

  • Polévka Můžete přidat jen pár snítek na ozdobu při podávání, vmíchat hrst nasekaných bylin do vývaru nebo je použít jako základ zelené krémové polévky.
  • Pesto Vyzkoušejte jednodruhové i mixy lupení, které posbíráte na procházce. Kombinujte s českými ořechy, mandlemi, ale třeba i s mákem.
  • Vejce Plané byliny a vaječná jídla jsou osvědčená kombinace. Použijte je do míchaných vajec, plňte jimi omelety, k vejcím naměkko podávejte chleba s pestem.
  • Rizoto Vmíchejte do něj spařené a nasekané byliny nebo je rozmixujte a nechte jimi rýži obarvit. Skvěle si rozumějí i s variantou z krup, která je na jaro jak dělaná.
  • Pomazánky Klasika je tvarohová nebo z čerstvého sýra, hodí se ale i do luštěninových variant hummusu.
  • Smoothie Větší či menší hrst bylin jednoduše vhoďte do mixéru k dalšímu ovoci a zelenině. Nejlépe chutná smoothie z lokálních a sezonních surovin. Místo na ananas proto vsaďte na řepu, jablka a mrkev.
  • Slané koláče Z křehkého těsta, různé muffiny nebo základ velikonočních svátků – nádivka. S masem i bez něj, bylinám to sluší všude.
  • Čaje a infuzované vody Posílí imunitu, zbaví vás kašle, usnadní tělu přechod do jara. Bylinky v karafě navíc vypadají božsky.
  • Saláty Můžete vytvářet promyšlené kombinace nebo jednoduše smíchat, co vám zrovna vyrostlo na zahrádce. Žádná variace nedopadne špatně. Doplňte je jednoduchou zálivkou, ořechy a třeba oblíbeným sýrem.
Jak zužitkovat zbytek guláše: Připravte ďábelské topinky, pastýřský koláč nebo polévku
Recepty

Jak zužitkovat zbytek guláše: Připravte ďábelské topinky, pastýřský koláč nebo polévku

Jarní pečínky s bylinkami: Zkuste medové kotletky se šalvějí nebo králíka na žampionech
Recepty

Jarní pečínky s bylinkami: Zkuste medové kotletky se šalvějí nebo králíka na žampionech

Zelená polévka

Doba přípravy: 45 minut

Uvařte si ji kdykoli máte chuť na něco svěžího a posilujícího. Největší moc má, když použijete devatero bylin.

Suroviny na 4–6 porcí:

  • plané byliny 200 g
  • pórek 1 ks
  • velká brambora 1 ks
  • smetana ke šlehání 150–200 ml
  • zeleninový vývar 1,2 l
  • rostlinný olej 2 lžíce
  • sůl a pepř

Postup:

Pórek nakrájejte najemno, brambory na kostičky. Lupení krátce spařte vroucí vodou a zchlaďte ve studené (díky tomu si zachová svěží barvu). V hrnci rozpalte olej a opečte bílou část pórku a brambory. Zalijte vývarem, osolte, opepřete a vařte téměř doměkka, asi 20 minut. Pak přidejte zelenou část pórku a lupení, krátce povařte, rozmixujte dohladka a zjemněte smetanou. Nechte ještě chvilku prohřát a podávejte ozdobené jemnějšími planými bylinami a květy.

SKLADOVÁNÍ BYLINEK

  • Pokud žijete ve městě a nemáte čerstvé (a čisté) lupení na dosah, použijte trik, který nás naučila Hanka Zemanová, autorka biokuchařek a propagátorka přirozeného životního stylu: vezměte s sebou na výlet zavařovačku a byliny do ní ihned po natrhání dejte a uzavřete (nemyté, bez vody). Doma je skladujte v lednici, vydrží asi týden.
  • Usušte je. To platí hlavně pro sedmikrásku, lístky lesních jahod, ostružin a malin, z nichž připravíte skvělé čaje. Nesuší se první výhonky, ale rostlina v plné síle.

Zdroj: časopis Vlasta

Autor: Barbora Štětinová

Jak na nadýchané domácí tiramisu s cukrářskými piškoty. Zkuste klasiku či kokosové s koňakem
Recepty

Jak na nadýchané domácí tiramisu s cukrářskými piškoty. Zkuste klasiku či kokosové s koňakem

Rychlé krabičkové svačiny z listového těsta: Zkuste slaný závin nebo pizzu
Recepty

Rychlé krabičkové svačiny z listového těsta: Zkuste slaný závin nebo pizzu

Jak zhubnout a ještě ušetřit. Naučte se krabičkovat, trvá to jen pár minut a dostanete kvalitní jídlo
Hubnutí

Jak zhubnout a ještě ušetřit. Naučte se krabičkovat, trvá to jen pár minut a dostanete kvalitní jídlo

Nejčastější důvody, proč nehubnete, i když se snažíte: Není v tom jen strava a pohyb
Hubnutí

Nejčastější důvody, proč nehubnete, i když se snažíte: Není v tom jen strava a pohyb

Jarní jídelníček, který pomůže zhubnout. Vsaďte na menší porce, sezónní potraviny i bezmasý den
Hubnutí

Jarní jídelníček, který pomůže zhubnout. Vsaďte na menší porce, sezónní potraviny i bezmasý den

Tagy bylina polévka