Ruce používáme k mnoha věcem. Zavazujeme si s nimi tkaničky, otvíráme šroubovací sklenice, používáme telefon, myjeme se. Je toho mnohem víc, co naše ruce během dne dělají. Jak stárneme, mohou být slabší a méně flexibilní. Některé problémy s rukama mohou dokonce signalizovat příznaky určitých zdravotních problémů. Je dobré vědět, na co bychom si měli dávat pozor, abychom je udrželi v dobré kondici co nejdéle. Co všechno se s věkem mění?

Zdroj: Youtube

Síla úchopu

To, jakou silou něco rukama uchopíme, se přirozeně zhoršuje s věkem. Zejména po 65. roce nám to může ztížit každodenní úkoly. Pokud váš úchop časem slábne, může to být způsobeno křehkými kostmi, artritidou nebo ztrátou svalů. Když ke ztrátě úchopu dojde náhle, může to být příznak vážnějšího problému, jako je například cukrovka, srdeční onemocnění nebo vysoký krevní tlak.

  • Co s tím: Fyzioterapeut může otestovat sílu ve vašich rukách a pomoci vám ji znova získat nebo udržet. Existuje spousta cvičení na doma, které můžete praktikovat kdykoli vás napadne. Například zmáčkněte na 3-5 sekund tenisový míček nebo antistresový míček tak silně, jak jen můžete, a pak si krátce odpočiňte. To zopakujte 10x s každou rukou. Začněte jednou denně nebo obden, podle toho, jak se cítíte.

Třes

Ruce se vám mohou třást z mnoha důvodů v jakémkoli věku, nejčastěji ale po 50. roce. Některé léky, například stabilizátory nálady či léky na migrénu, mohou třes vyvolat nebo zhoršit. Úzkost, stres, nízká hladina cukru v krvi, únava nebo příliš moc kofeinu – to vše může vyvolat třes rukou. K „aktivnímu“ třesu dochází ve chvíli, když se pokoušíte použít ruce. K „pasivnímu“ třesu dochází, když jsou vaše ruce v klidu.

  • Co s tím: I když vás to možná obtěžuje, obvykle je třes neškodný. Mohou pomoci změny ve stravě a životním stylu, například omezit konzumaci kávy. Pasivní třes však může být známkou vážnějšího problému, včetně onemocnění mozku, jako je například Parkinsonova choroba. Je tedy lepší navštívit lékaře.

Související články

Artritida

Jde o zánětlivé onemocnění kloubů, které může způsobit jejich deformace. Zvláště se objevuje v místech, kde byly nějaké zlomeniny, výrony a podobně, i když jste je vyléčili. Vznik artritidy je pravděpodobnější právě ve vyšším věku, kdy vede k bolesti, otokům a ztrátě pohybu.

  • Co s tím: Když vám lékař potvrdí diagnózu, může vám doporučit jednak protizánětlivé léky, steroidní injekce nebo doplňky na kloubní výživu. Vhodné je zhubnout, upravit jídelníček, přidat pravidelný pohyb a redukovat stres. Pomoci může i rehabilitace.

Související články

„Stařecké“ skvrny

Kdo by neznal „jaterní skvrny“, které se můžou objevit po mnoha letech častého pobytu na slunci. Jak totiž pokožka stárne a vytvářejí se vrásky, je těžší udržet uvnitř pokožky vlhkost, což může vést k suchosti a svědění. Žíly s věkem jsou zřetelnější, kvůli stárnutí měkkých tkání (patří mezi ně kůže, podkoží i svaly). To se projeví nejvíc právě na rukách.

  • Co s tím: Chraňte ruce před slunečními paprsky, používejte opalovací krém s vysokým SPF. Při práci na zahradě používejte rukavice s bavlněnou podšívkou a ruce si myjte jemným mýdlem nebo přípravky, které nezbavují ruce jejich přírodních olejů. Pečujte o ruce také pomocí hydratačních přípravků a jezte stravu bohatou na vitaminy, antioxidanty a omega-3 mastné kyseliny. Na „stařecké“ skvrny jsou vhodné lokální krémy obsahující retinol nebo kyselinu retinovou. Někdy pomůže chemický peeling nebo laserové ošetření.

Související články

Modřiny

Máte-li modřiny na hřbetu vašich rukou a pažích, důvodem může být nedostatek vitaminů ze skupiny B, ale objevují se také během stárnutí. Stárnoucí pokožka je tenčí a průsvitnější. Zhoršuje se škára, což je vrstva kůže, která chrání před fyzickým poškozením. Její funkčnost ale s věkem klesá, proto se vám mohou s přibývajícím věkem snáze tvořit modřiny. Slabá kůže je příčinou i senilní purpury, což jsou podlitiny, které vznikají v důsledku snížení kvality cévní stěny u starých lidí.

  • Co s tím: Chraňte ruce a paže, když si myslíte, že byste se mohli uhodit. Můžete nosit dlouhé rukávy, návleky nebo vám lékař může předepsat přípravky, které zabraňují tvorbě modřin nebo zpevňují pokožku.

Zdroj: vlasta.cz health.clevelandclinic.org/are-your-hands-aging-you/ webmd.com/healthy-aging/ss/slideshow-your-hands