Šípky se sbírají právě teď na podzim. Zralé plody poznáte podle toho, že jsou krásně červené a tvrdé. Pak se dají totiž dobře sušit. Pokud byste je sbírali v zimě, kdy se objevují mrazíky, změknou a jejich zpracování se pak liší.
VIDEO: Jaké jsou léčivé účinky šípků a co z nich můžete vyrobit? Podívejte se.
Jak šípky sušit
Šípky můžete sušit v sušičce nebo i v troubě při teplotě do 40 °C. Teplota při sušení by neměla přesáhnout 60 °C. Hrozí, že by pak plody zčernaly, čímž byste šípky připravili o tolik potřebný vitamin C. Správně usušené šípky jsou křupavé a dají se snadno rozlousknout.
Proč jsou šípky zázrak
Z šípků se dají vyrobit marmelády, likéry a nejčastěji se ze šípků připravuje čaj. Šípek je poklad přírody, který má univerzální účinky. Už ve starém Řecku považovali šípek za božský plod a sám Hippokrates ho ordinoval svým pacientům. Kromě vitaminu C obsahuje i vitamin B1, rutin, vápník a železo.
8 překvapivých zdravotních účinků šípkového čaje
1. Obsahuje antioxidanty
Antioxidanty jsou látky, které chrání nebo snižují poškození buněk způsobené volnými radikály. Pokud budeme konzumovat potraviny a nápoje bohaté na antioxidanty, můžeme se chránit před srdečními onemocněními, rakovinou a diabetem typu 2.
Podle řady studií obsahuje šípek vysoké hladiny polyfenolů, karotenoidů a vitaminů C a E, z nichž všechny mají silné antioxidační vlastnosti. Zajímavé je, že studie zjistily, že šípky z vyšších nadmořských výšek mají vyšší hladiny antioxidantů.
2. Podporují imunitní systém
Jednou z největších výhod šípků je vysoká koncentrace vitaminu C. Bylo prokázáno, že šípky mají nejvyšší obsah tohoto vitaminu ze všech druhů ovoce a zeleniny. Vitamin C hraje řadu důležitých rolí v našem imunitním systému. Studie prokázaly, že stimuluje produkci bílých krvinek, chrání tělo před infekcí a udržuje ochrannou bariéru pokožky proti vnějším patogenům.
3. Chrání před srdečními chorobami
Díky vysoké hladině antioxidantů může šípkový čaj prospívat i srdci. Studie naznačují pozitivní vztah mezi vitaminem C a rizikem srdečních onemocnění. Jedna ze studií zjistila, že příjem alespoň 500 mg vitaminu C denně je spojen s významným snížením LDL (špatného) cholesterolu a triglyceridů. Šípky také snižují krevní tlak u lidí s hypertenzí a zlepšují průtok krve do srdce.
4. Pomáhá při hubnutí
Výzkumy naznačují, že když budete popíjet pravidelně šípkový čaj, podpoříte tím hubnutí. Díky antioxidantu tilirosid dochází k rychlejšímu spalování tuků. V jedné studii na myších se prokázalo, že myši, které byly krmeny stravou obsahující extrakt z šípků, měly výrazně méně tuku než ty, které šípkový extrakt nedostávaly.
Výzkumy na lidech ukazují podobné výsledky. Ve 12týdenní studii u 32 dospělých lidí s nadváhou, kteří užívali šípkový extrakt, významně snížili hmotnost.
5. Chrání před cukrovkou
Přestože odborníci přesně netuší, jak tento „šípkový“ mechanismus funguje, některé výzkumy naznačují, že šípky mohou chránit před cukrovkou 2. typu. V jedné studii se ukázalo, že suplementace šípkovým práškem po dobu 10–12 týdnů významně snížila hladinu cukru v krvi i hladinu inzulinu nalačno.
6. Snižuje zánět a bolest
Šípkový čaj obsahuje spoustu látek s protizánětlivými účinky, včetně polyfenolů a galaktolipidů. Právě ty jsou hlavními typy tuků v buněčných membránách. Některé studie poukazují na to, že tyto látky mají potenciál zmírňovat bolesti kloubů u lidí s osteoartrózou.
Lidé, kteří užívali šípkový čaj, hlásili zlepšení úrovně bolesti a také zlepšenou pohyblivost kyčelního kloubu. Šípkový extrakt také odborníci doporučují v případě revmatoidní artritidy. Vitamin C a vápník v šípkovém čaji taky prospívají dásním a zubům.
7. Bojuje proti stárnutí pleti
Kolagen je nejhojnější protein v našem těle a je zodpovědný za pružnost pokožky. V mnoha studiích bylo prokázáno, že vitamin C podporuje syntézu kolagenu a chrání kožní buňky před poškozením sluncem, což může pomoci udržet pokožku napjatější a mladistvější.
8. Zlepšuje trávení
Díky vláknině pomáhá šípkový čaj také v případě trávicích problémů. Vláknina reguluje stolici díky pektinu, který funguje jako přírodní prebiotikum. Šípkový čaj tedy pomůže při průjmu i zácpě.
Jak si připravit šípkový čaj
Čaj si můžete připravit z čerstvých nebo sušených šípků. V případě přípravy z čerstvých šípků je nutné šípky před vložením do hrnce nejprve pokrájet nebo rozmačkat.
Budete potřebovat:
- 2 polévkové lžíce sušených šípků
- 1 litr studené vody
Jak na to:
- Šípky zalijte vodou a dejte na plotnu (sušené šípky můžete předem rozmačkat, účinné látky se lépe dostanou do vody).
- Vařte při teplotě do 70 °C (ideálně kolem 40 °C).
- Voda by nikdy neměla přejít varem, jinak z šípků vyprchají vitaminy.
- Po uvaření můžete přefiltrovat přes pláténko.
- Podle chuti ochuťte medem či zázvorem. A pozor, šípky nemusíte vyhazovat, lze je vylouhovat až 3x, pořád v sobě budou mít dostatek účinných látek.
Zdroj: vlasta.cz, healthline.com, healthline.com, ireceptar.cz, stylecraze.com