Mozek můžeme trénovat nejen křížovkami, sudoku či studiem, ale také správnou volbou jídla. Na zdraví mozku mají negativní vliv následující potraviny.
Umělá sladidla
Umělá sladidla jsou spojována s negativními účinky na střevní bakterie, které mohou potenciálně vést k depresi a úzkosti. Studie naznačují, že aspartam, běžné umělé sladidlo, může být zvláště škodlivý, protože přispívá k úzkosti a oxidativnímu stresu v mozku. V roce 2023 Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny klasifikovala aspartam jako „možný karcinogen pro člověka“.
Průmyslové a zpracované oleje ze semen
Zpracované oleje ze semen, běžně získané ze sójových bobů, kukuřice, řepky (používané pro řepkový olej), bavlníkových semen, slunečnice a světlice barvířské, jsou bohaté na omega-6 mastné kyseliny. Studie ukazují, že nadměrný příjem omega-6 může přimět tělo k tvorbě látek, které mohou způsobit zánět v mozku. Pro zdravější vaření při restování zeleniny nebo přípravě ryb nebo masa na grilu zvažte olivový, kokosový nebo avokádový olej.
Zpracované potraviny s umělými přísadami
Vysoce zpracované potraviny plné umělých přísad, konzervačních látek a zvýrazňovačů chuti mohou podle mnoha studií poškodit náš mozek. Tyto chemikálie mohou narušit funkci neurotransmiterů, což vede k poruchám nálady a kognitivnímu poklesu. Vybírejte si nezpracované potraviny, jako je čerstvé ovoce, zelenina, libové maso a celozrnné výrobky.
Slané občerstvení a sladké nápoje
Rafinované cukry v limonádách, bonbonech a zpracovaných potravinách mohou způsobit doslova zmatek v mozku. Vedou k rychlým výkyvům hladiny cukru v krvi, po kterých následují pády, což způsobuje změny nálad a kognitivní poruchy. Nadměrný příjem cukru může časem přispívat k rozvoji demence a Alzheimerovy choroby. Místo toho používejte přírodní sladidla, jako je med, čekankový sirup, nebo konzumujte ovoce. Energie se bude uvolňovat pomaleji a mozek bude klidnější.
Trans tuky a smažená jídla
Transmastné kyseliny se průmyslově vyrábějí procesem zvaným hydrogenace neboli ztužování. Běžně se vyskytují ve smažených jídlech a rychlém občerstvení a podle studií mohou ucpávat tepny a bránit průtoku krve do mozku. Tento snížený průtok krve připravuje mozek o základní živiny a kyslík, což zhoršuje kognitivní funkce.
Zdroj: vlasta.cz longevity.technology