Smažená jídla se mezi zdravá jídla nepočítají a platí to nejen o smaženém sýru, ale i o hranolkách, smaženém řízku a čemkoli, co se smaží na oleji. A populární smažák je na tom snad nejhůře.

VIDEO: Dá se zdravě najíst ve fastfoodu? A jaké jsou nejvhodnější tuky na smažení? Podívejte se na video.

Zdroj: Youtube

Smažený sýr jako největší zlo

Jeden stogramový kousek smaženého sýra obsahuje kolem 1047 kcal, což je kolem 4400 kJ. Doporučený denní kalorický příjem pro dospělou ženu do 50 let se pohybuje mezi 1500–1900 kcal. Takže jeden smažák k obědu je víc než polovina doporučeného denního příjmu kalorií. Když si k tomu přidáte ještě smažené hranolky (300 kcal), pak jste skoro na svém denním limitu.

Proč smažená jídla vadí

Důvody, kvůli kterým bychom měli smažená jídla vynechat nebo je konzumovat skutečně výjimečně, jsou následující.

1. Jsou kalorická

Smažená jídla mají výrazně vyšší obsah tuku a kalorií než jejich nesmažené protějšky. Například jedna pečená brambora (138 g) obsahuje 128 kalorií a 0,18 g tuku. Stejné množství hranolků ovšem obsahuje 431 kalorií a 20 g tuku! Stogramová pečená treska obsahuje 105 kalorií a 1 g tuku, zatímco stejné množství smažené ryby obsahuje 200 kalorií a 10 g tuku.

2. Mají vysoký obsah trans-tuků

Trans-tuky vznikají, když nenasycené tuky podléhají procesu hydrogenace. K ní dochází, když se olej během vaření zahřeje na velmi vysokou teplotu. Tenhle proces mění chemickou strukturu tuků, což ztěžuje jejich odbourávání tělem.

To vede ve finále k negativním zdravotním účinkům, včetně riziku vzniku srdečních chorob, rakoviny, cukrovky a obezity. Jedna studie prokázala spojitost časté konzumace smažených jídel s vyšším rizikem kardiovaskulárních onemocnění až o 13 %! Jiná studie ukázala, že lidé, kteří konzumovali 4–6 porcí smaženého jídla týdně, měli o 39 % vyšší pravděpodobnost vzniku diabetu 2. typu než ti, kteří jedli méně než 1 porci týdně.

3. Obsahují karcinogeny a další nezdravé látky

Pokud smažíme na rostlinných olejích, při vysokých teplotách se zvyšuje nejen obsah trans-tuků, ale také vznikají nebezpečné neurotoxické látky a karcinogeny. Zvláště když smažíte na oleji, který se snadno přepaluje, zaděláváte si na zdravotní problémy. A ještě horší je, pokud olej použijete víckrát za sebou. Přepálené tuky vedou ke snížení „hodného“ HDL cholesterolu a zvýšení „zlého“ LDL cholesterolu.

4. Zhoršují trávení a zbavují energie

Pokud si dopřáváte smažák k obědu (nebo jiné smažené jídlo), pak to není dobrý nápad. Všechna smažená jídla jsou těžko stravitelná, takže když si dáte k obědu smažený sýr s hranolky, bude ho vaše tělo zpracovávat mnohem déle, než když si dáte něco nesmaženého.

Kvůli tomu, že trávicí systém bude muset usilovněji pracovat, budete mít méně energie a budete se cítit ospalí. Moc produktivní už pak v práci asi nebudete.

Zdroj: vlasta.cz, healthline.com, vinmec.com, bezhladoveni.cz