Strava a pohyb jsou základem pro zdravé, štíhlé tělo, ale ovlivňují i naši psychickou stránku, navozují dobrou náladu a příliv energie. A vyvážená strava s rostlinným základem dokáže tělo energií doslova nakopnout! Proto i přesto, že jsme národ, který maso miluje, stojí za úvahu, zda jeho příděl trochu neomezit na úkor stravy rostlinné. Jíst pestře, zdravě, vyváženě a uvědoměle není žádná věda, navíc vás vaše tělo rychle odmění.

Zdroj: Youtube

Detoxikace organismu „jede“ 24 hodin denně

Tělo nás neustále překvapuje, třeba tím, co všechno zvládne a jak dokáže fungovat. Pokud má kvalitní palivo a nezásobíme ho nezdravými potravinami, dokáže šlapat jako hodinky. Ve zdravém těle nepřetržitě fungují detoxikační mechanizmy, a to po celých 365 dní v roce. Toxiny jsou odváděny z těla ven pomocí kůže, jater, ledvin, střev i lymfatického systému.

Nemoc dnešní doby? Zažívací problémy

Dnešní populace často trpí zdravotními obtížemi spojenými se zažívacími problémy, což dokazuje, že je potřeba se nad změnou stravování opravdu zamyslet. Výzkum společnosti FMCG Gurus z roku 2022 se na tyto potíže u respondentů zaměřil, nejčastěji byly uváděny problémy s bolestí žaludku (uvedlo 41 % lidí), plynatostí a zácpou. Ve výsledcích se také objevilo, že 38 % respondentů trpí nesnášenlivostí lepku.

 

„To nejlepší, co pro své tělu můžete udělat, je nastavit si zdravý životní styl a po celý rok se stravovat dle zásad zdravého stravování, což představuje pestrou a vyváženou stravu s dostatkem všech živin, minerálních látek, vitamínů a aminokyselin, které podporují tělo v jeho detoxikačních schopnostech,“ vysvětluje nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.

Když je čas na změnu

Změnit jídelníček není pro každého snadné, ale budete se divit, jak si vaše tělo dokáže na nový stravovací režim zvyknout, jak rychle přestanete mít chutě na sladké či nezdravé slané pochutiny. „Je-li pro vás příliš těžké nastolit si změnu v jídelníčku svépomocí, jednoduchým řešením může být volba krabičkové diety, která vám pomůže jak s pravidelností stravy, tak velikostí porcí. Navíc je možné zvolit ozdravný program bez masa, který je navržen nejen pro vegetariány, ale všechny, kteří chtějí jídelníček od masa odlehčit a mít stále nutričně vyváženou stravu se zastoupením všech živin,“ říká nutriční specialistka.

Méně masa na talíři i v břiše

Intuitivně jistě víte, které potraviny nejsou pro vaše tělo vhodné. Pokud snad tápete, jsou to především ty s obsahem jednoduchých cukrů, nasycených tuků a potraviny vysoce průmyslově zpracované. Tělu byste měli dopřát živinami a vitaminy nabité potraviny, mezi které patří především zelenina, ovoce, luštěniny, obiloviny, ale i různá semínka, ořechy, rostlinné oleje, kakao či koření.

„Organismu, kterému dopřáváte maso příliš často, omezení jeho konzumace prospěje. Maso je každopádně zdrojem bílkovin s plnohodnotnými aminokyselinami. Bílkoviny do jídelníčku dostanete i luštěninami a obilovinami, které pomohou udržovat zdravé trávení, a navíc nezpůsobují rychlejší stárnutí buněk, jako je tomu u konzumace nadmíry živočišných výrobků,“ dodává Dana Janošíková, garantka projektu PRO Planetu, který se zaměřuje na zdravé rostlinné produkty s odpovědným přístupem k přírodě.

Benefity rostlinné stravy

Rostlinná strava měla v lidské výživě vždycky své nezastupitelné místo a i dnes by měla tvořit větší část jídelníčku. Výzkumy potvrzují, že smíšená strava s převahou rostlinných zdrojů našemu tělu prospívá. „Podle dostupných výzkumů je prokázána souvislost mezi konzumací červeného masa a rakovinou slinivky a prostaty. Zároveň průzkumy ukazují, že nadbytek živočišné stravy dlouhodobě přispívá ke kardiovaskulárním chorobám, karcinomu tlustého střeva, ucpávání tepen a zvyšování krevního tlaku. Špatná mikrobiota ve střevech navíc vede ke snížení imunity,“ upozorňuje Kamil Lisal ze Semix Pluso.

Je libo čočka nebo fazole?

Častou skupinou potravin, kterou dnes v jídelníčku opomíjíme, jsou luštěniny, přestože jsou hodnotným zdrojem bílkovin, komplexních sacharidů a v neposlední řadě vlákniny. Obvykle mají navíc nízký glykemický index a jsou plné vitaminů a minerálních látek. Rostlinná strava je obecně bohatá na vlákninu, která v našem těle plní důležité funkce.

Vláknina na sebe váže žlučové kyseliny, čímž pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, stejně tak na sebe dokáže vázat nežádoucí složky potravy a vyloučit je z těla ven, zároveň vláknina zpomaluje vyplavování cukru do krve, čímž zabraňuje kolísání glykémie, které stojí za návaly hladu či chutěmi na sladké či slané. „Rostlinné alternativy masa z luštěnin se nyní těší oblibě. Luštěniny dokážou nahradit maso, co se týče bílkovin i nutričních hodnot,“ dodává Kamil Lisal.

Zdroj: Vlasta.cz Zdravestravovani.cz Proplanetu.com Stobklub.cz Zdravyzivot.com

Související články