Poslední výzkumy ukazují, že sklenička vína na večer nejen dobře chutná, ale přináší našemu organismu mnoho zdravotních benefitů. Díky antivirotickým a bakteriálním účinkům posiluje naši imunitu. Vliv má i na sexuální život, zvyšuje libido, a naopak snižuje výskyt infekčních chorob. Víno také údajně zvyšuje šanci na početí.
Většinu pozitivních zdravotních účinků mají přitom na svědomí pouze dvě složky, resveratrol a fytochemikálie. Tyto dvě látky jsou aktuálně v hledáčku světových lékařů a vědců.
Jedna sklenička denně
Řeč je skutečně o konzumaci jedné, maximálně dvou skleniček za den. V tomto případě se pak bavíme o reálných pozitivních účincích na naše zdraví. Obsažený resveratrol, fytochemikálie, kyselina ellagová, flavonoidy a fenolické látky dokážou zlepšit zdravotní stav v následujících oblastech:
- Tělesná hmotnost
- Činnost srdce a krevní tlak
- Stav pokožky
- Cévní soustava
- Imunita
- Stres
- Alzheimerova choroba
- Sexualita
- Cukrovka
- Zdraví plic";i:10;s:8:"Rakovina";i:11;s:26:"Antibakteriální účinky";i:12;s:12:"Osteoporóza
Zázračný resveratrol
Jeho pozitivní účinky na lidský organismus začali vědci zkoumat v 90. letech. Základním důvodem, proč je resveratrol pro náš organismus přínosný, je tzv. „francouzský paradox“. Ten vzešel ze studie, která potvrdila, že lidé z různých částí Francie jsou méně postiženi kardiovaskulárními onemocněními. Může to být způsobeno pravidelnou konzumací oblíbeného červeného vína, obsahujícího právě tuto látku. Výzkumníci v Texas A&M Health Science Center of Medicine po hlubší analýze mozku dokonce odhalili viditelné strukturální zvýšení kvality hipokampu, který zlepšuje schopnost učení, paměť i náladu.
Aktivní fytochemikálie
Fytochemikálie jsou biologicky aktivní ochranné látky obsažené pouze v rostlinách. Mnohé z nich jsou schopny nejrůznějšími mechanismy příznivě ovlivňovat zdraví člověka. Známe prozatím na 12 000 fytochemikálií. Nacházejí se například v ovoci, zelenině, oříšcích, zeleném čaji, kakaových bobech, kurkumě atd. Závěr studie z National Library of Medicine zněl: „Testovaný přípravek snížil u obézních jedinců hladinu volných mastných kyselin, triglyceridů a cholesterolu v plazmě. Zánět se zmírnil a aktivita glutathionperoxidázy se zvýšila. Konzumace látky zlepšila citlivost na inzulin a kontrolu glukózy.“
Studie Univerzity v Oregonu navíc zjistila, že fytochemikálie a kyselina ellagová obsažené v odrůdě bílého muškátového vína, které pochází z jihovýchodu USA, zabraňují metabolickým komplikacím spojeným s obezitou. Kyselina ellagová totiž napomáhá lepšímu spalování, vědci tak doporučují pravidelnou konzumaci vinného střiku.
In vino veritas
Je ale třeba nezapomenout, že ve větší míře alkohol našemu tělu naopak škodí. Pokud si dáte večer sklenku vína po náročném dni, lze to považovat podle odborníků za pravidelnou denní dávku vaší medicíny. Při výběru věnujte pozornost kvalitě vína a jeho původu. A nezapomeňte, že ve víně je pravda!
Zdroj: vlasta.cz pubmed.ncbi.nlm.nih.gov wikipedia.org celostnimedicina.cz