Višně jsou bohaté na živiny, zejména obsahují draslík, hořčík, železo a vitamin A. Ve srovnání s třešněmi obsahují asi 20krát více vitaminu A a mají asi 5krát vyšší hladinu antioxidantů. Dalším plusem jsou protizánětlivé účinky, které pomáhají v boji s některými chronickými onemocněními. Co dalšího ještě višně se zdravím dokážou?

Zdroj: Youtube

Snižují bolestivost svalů a kloubů

Protizánětlivé vlastnosti višní poskytují potřebnou úlevu lidem s artritidou. Studie naznačují, že snižují bolest a ztuhlost, které jsou spojené s artritidou a dalšími bolestmi kloubů. Fyzicky aktivní lidé zase ocení, že po výkonu snižují bolest svalů. Podle jedné studie pociťovali běžci na dlouhé tratě, kteří pili višňovou šťávu sedm dní před závodem a v den závodu, menší bolest svalů než ti, kteří ji nepili. Jiná studie potvrdila pozitivní vliv višňového džusu na lepší zotavení trénovaných jedinců po výkonu.

Pomáhají lépe spát

Višňový džus může být bezpečný a účinný způsob, jak léčit nespavost a zlepšit kvalitu a délku spánku. Je to proto, že višně obsahují melatonin, hormon, který reguluje cyklus spánku a bdění. Proto se často používají jako doplněk k léčbě nespavosti. Kromě melatoninu jsou to i další složky, které jsou zodpovědné za pozitivní účinky, navozující spánek. Patří k nim tryptofan, aminokyselina, která se přeměňuje na serotonin, což je neurotransmiter, který zlepšuje náladu a pomáhá regulovat i spánek.

Můžou snížit příznaky dny

Dna neboli pakostnice je nemoc, která vzniká v důsledku zvýšené hladiny kyseliny močové v krvi. Projevuje se hlavně bolestivostí a otokem některých kloubů, hlavně ve spodní částí dolních končetin. Flavonoidy obsažené ve višních zmírňují bolest při dně, protože snižují hladinu kyseliny močové v krvi. Studie potvrzují, že pravidelná konzumace višní může souviset se sníženým rizikem frekvence a závažnosti dnových záchvatů.

Podporují zdraví mozku

Odborníci předpokládají, že degenerativní mozkové poruchy, jako je Parkinsonova a Alzheimerova choroba, jsou částečně způsobeny oxidačním stresem. Višně a jejich šťáva obsahují velké množství antioxidantů a dalších prospěšných rostlinných sloučenin, které mohou mít ochranné účinky na mozkové buňky. Podle jedné studie měli lidé, kteří konzumovali višně pravidelně po dobu 12 týdnů, vyšší skóre paměti v učebních úkolech ve srovnání s těmi, kteří užívali placebo.

Posilují imunitní systém

Višně i šťáva z nich jsou bohaté na vitaminy, minerály a prospěšné rostlinné sloučeniny, které prokazatelně podporují imunitní systém. Vědci se domnívají, že vysoký obsah antioxidantů, které jsou ve višních obsaženy, může pomoci předcházet infekcím. Jedna studie zkoumala účinky višní na příznaky horních cest dýchacích, které zažívají běžně maratónští běžci po závodě. Skupina běžců pila višňový džus ve dnech před závodem a bezprostředně po něm, zatímco další konzumovala placebo. U 50 % běžců, kterým bylo podáváno placebo, se rozvinuly po závodě symptomy horních cest dýchacích, zatímco u běžců ve „višňové skupině“ ne.

Pomáhají s hubnutím

Pokud držíte dietu, pak je dobré vědět, že višně neutralizují tuky v těle a pomáhají tedy s hubnutím. Doporučuje se jíst čerstvé višně, nikoli sušené nebo v konzervě. Existují i potravinové doplňky s višněmi, například s višní Montmorency, což je druh višně, která je jednou z nejoblíbenějších odrůd v USA a Kanadě.

Zdroj: vlasta.cz healthline.com

Související články