Určitě jste si všimli, že taková dvacetiminutovka na mírném slunci dokáže „dobít baterky“. To, že sluneční svit je klíčem ke zdraví, není jen babská pověra, ale jednoduše doložitelný fakt. Právě z něj totiž převážně čerpáme pro zdraví extrémně důležitý vitamin D. Pokud o něm víte jen málo, tohle si zapamatujte…

Zdroj: Youtube

Dost možná ho máte nedostatek

V našich zeměpisných šířkách je nedostatek déčka během chladných měsíců v zásadě samozřejmostí. Lékaři se ale shodují, že populaci chybí po celý rok. Jde o obecný trend, který obecně trápí vyspělé země. Důvodů je přitom více, od složení stravy, přes nedostatečné vystavování slunci až po poruchy vstřebávání.

Vsaďte na slunění ráno a podvečer

Nejlepším zdrojem vitaminu D je sluneční záření, má to ale háček. „UVB paprsky, které jsou zodpovědné za to, že se kůže opaluje, mají specifickou vlnovou délku, která spouští produkci vitaminu D v kůži. Jenže jsou také potenciálně škodlivé a mohou způsobit rakovinu kůže,“ upozorňuje popularizátorka zdravotní prevence Dr. Mallory McClester Brown. Právě z toho důvodu máte používat ochranné krémy, které ale pochopitelně blokují vstřebávání déčka. Z toho důvodu je nejlepší variantou vystavovat se rannímu a podvečernímu slunci, které je nejméně nebezpečné.

Doplňky pro starší lidi a tmavší pleť

Dodávat tělu vitamin D prostřednictvím doplňků stravy se lidem u nás v zimních měsících doporučuje všeobecně. V létě záleží samozřejmě na tom, jak moc se sluníčku (ne)vystavujete. Ale nejen na tom. Například senioři, pro něž je déčko kvůli vlivu na zdraví kostí, ale i schopnosti bojovat s viry a dalšími nástrahami obzvlášť důležité, ho vstřebávají hůře. Stejně tak by celoročně měli užívat vitamin D i mladí lidé, kteří mají přirozeně snědší pleť. Schopnost vstřebání ze slunce se u nich oproti bledulím snižuje o desítky procent.

I strava hraje roli

Nechcete užívat déčko a myslíte, že patříte mezi ty, co by nemuseli? Pak choďte v rozumnou dobu na sluníčko a zohledněte svůj cíl i ve stravě. Zpestřete si letní grilování o tučné ryby jako makrela nebo losos. V lahůdkách si můžete koupit sleďové filety nebo zavináče, který jich mají také dost. Vsadit můžete také na játra, když se nebavíme o rybích dost déčka mají ty hovězí. Nebo vajíčka – fitnessáci ale pozor! Žádné omelety jen z bílků, nejvýživnější jsou žloutky.

Autor: Denisa Chňoupková

Zdroj: Vlasta.cz, webmd.co, https://www.nzip.cz/

Související články