Vlčí mák kvete obvykle od května do srpna a sbírají se jeho okvětní plátky, které se následně zpracovávají čerstvé nebo se suší. Pokud se do jejich sušení pustíte, počínejte si opatrně, protože jsou velmi citlivé a náchylné k poškození.

Sušit je můžete buď přirozeně ve stínu pečlivě rozprostřené a nepřekrývající se, nebo uměle maximálně na teplotu 40 °C. Usušené nebo čerstvé plátky je následně možné využít několika způsoby.

Například:

  • K přípravě čaje – čajovou lžičku usušených plátků zalijte 250 ml vody, nechte deset minut louhovat a sceďte
  • K přípravě sirupu – hrneček čerstvých okvětních plátků nebo 20 gramů sušených svařte s cukrem a vodou, dokud nevznikne sirup, následně přeceďte
  • K přípravě tinktury – hrneček čerstvých okvětních plátků naložte do 200 ml alkoholu a nechte louhovat asi po dobu dvou týdnů, před použitím sceďte a následně dávkujte asi pět kapek denně

VIDEO: Vlčí mák v minulosti značil bohatství, dnes léčí. Podívejte se na video.

Zdroj: Youtube

Pokud by se vám ale do zpracování vlčího máku přece jen nechtělo, můžete se porozhlédnout po výrobcích, které se prodávají na e-shopech, a čerpat tak výhody vlčího máku s minimální námahou. Když se ale vydáte na louku, samozřejmě ušetříte nemalé peníze.

Účinky vlčího máku

Vlčí mák obsahuje řadu zdraví prospěšných látek. Patří mezi ně alkaloidy se sedativními a uklidňujícími účinky, dále flavonoidy, které se vyznačují protizánětlivými a antioxidačními účinky. V máku najdeme i protizánětlivé třísloviny nebo slizové látky se zklidňujícími účinky.

A jak konkrétně můžete benefity čaje, sirupu či tinktury z vlčího máku využít? Zklidňující a protizánětlivé účinky vám skvěle poslouží při nachlazení, které je doprovázené dráždivým kašlem. Vlčí mák totiž dokáže usnadnit vykašlávání a zvlhčit sliznice, a má tedy pozitivní efekt na dýchací soustavu.

Mírně sedativní vlastnosti zase pomáhají uklidnit nervy, snížit pociťovanou úzkost a také mají potenciál usnadnit usínání a zlepšit spánek. Antioxidační aktivita obsažených látek chrání lidské tělo před volnými radikály, oxidačním stresem, a potenciálně tedy i před rozvojem nejrůznějších nemocí.

V lidovém léčitelství se hovoří i o schopnosti vlčího máku podporovat správnou funkci trávicího systému.

V neposlední řadě má mák své využití také v kosmetice. Výtažky se díky schopnosti hydratace a zklidnění přidávají například do krémů.

Mnohé pozitivní vlivy vlčího máku na lidské tělo a zdraví potvrzují některé studie. Zkoumáním této rostlinky, respektive extraktu z ní vyrobeného, se zabývali například autoři tohoto či tohoto výzkumu.

Zdroj: vlasta.cz, ncbi.nlm.nih.gov, researchgate.net, rxlist.com, dtest.cz, home-made.cz

Související články