I když vás zácpa začala trápit poté, co si více hlídáte bílkoviny, nedá se říci, že by přímo způsobovaly problémy s vyprazdňováním. Ta souvislost je trochu složitější.

Problém tkví v tom, že jídla s vysokým obsahem proteinů, jako je libové maso, ryby, vejce či třeba tvaroh, neobsahují vlákninu. Nebo, jako luštěniny, relativně málo. Ale zároveň dokážou člověka dobře zasytit, takže se cítí plný a nemá potřebu si k takovému jídlu dát třeba právě zeleninu.

Pomoci naopak může zvýšení příjmu vlákniny, pití velkého množství tekutin a také pravidelné cvičení.

A jaké bílkoviny vlastně jíte?

Nemálo lidí jde zácpě vyloženě naproti, když si špatně vyloží, co to vlastně jsou ty žádoucí bílkoviny, a zahrnou do svého jídelníčku ne moc kvalitní zdroje.

Namátkou třeba uzeniny, fastfood s trochou masa, párky v rohlíku, hotová jídla – výživově nic moc, navíc s minimem vlákniny. Člověku pak chybí nejen ta, ale i další důležité živiny, které by jinak jeho trávení mohly udělat dobře.

Vsadit na dostatek bílkovin přitom není špatně, jak dokládá třeba tato odborná práce, protože skutečně fungují jako cesta k hubnutí – zasytí a pomáhají udržovat svalovou hmotu. Svaly i v klidu spálí více energie než tukové zásoby, navíc čím více svalů, tím lepší kondice, zjednodušeně řečeno.

Jenže je dobré vědět i tohle: podle studie z roku 2016 může dlouhodobý vysoký příjem bílkovin více než dva gramy bílkovin na kilo tělesné hmotnosti vést k zažívacím problémům. Zvýšený příjem bílkovin může krom zácpy naopak způsobit i průjem, bolesti břicha a nevolnost.

VIDEO: Zajímá vás více o vláknině? Podívejte se na video.

Zdroj: Youtube

Bez vlákniny to nejspíš nepůjde

Část lidí ovšem věří bílkovinám natolik, že zapomínají řešit vlákninu, či dokonce potraviny s ní omezují, protože nevěří v jejich efekt – krom ovoce a zeleniny jde také o celozrnné výrobky.

Přitom konzumace většího množství vlákniny může pomoci předejít zácpě.
Pokud jste zvýšili příjem bílkovin a trápí vás právě tato potíž, budete muset jíst i více vlákniny.

Mezi skvělé zdroje patří v podstatě veškerá zelenina, včetně brokolice, zeleného hrášku a mrkve, ovoce, zrna, včetně celozrnného chleba a celozrnných těstovin, ovesné vločky a otruby, luštěniny, včetně čočky, fazolí, cizrny a černých fazolí, ořechy.

Zároveň je důležité pít hodně vody a dalších tekutin, protože to pomáhá bobtnání vlákniny a tomu, že bude ve střevech dělat přesně to, co potřebujete.

Naučte se jíst vlákninu

Ne každý ovšem dokáže sníst dostatek ovoce a zeleniny. Tady máte pár triků, jak na to.

Snažte se například doplňovat jimi každé denní jídlo. Nebuďte líní a nakrájejte si je na kousky, bude daleko pohodlnější je sníst. Nakrájenou zeleninu a ovoce v krabičce si s sebou berte i na cesty nebo do práce.

Občas si ovoce a zeleninu namixujte do smoothie, kousky ovoce můžete přidat i ke snídaňovým cereáliím, stejně jako si dejte zeleninu ke každému „pečivu s něčím“, které si dáváte k svačině či k večeři.

„Jídla pravidelně doplňujte o luštěniny. Třeba i nenápadně. Z červené čočky vytvořte mazadlo do tortilly, do bramboračky vhoďte dvě hrsti uvařené cizrny, část mletého masa v gulášovce nahraďte máslovými fazolemi nebo třeba vyzkoušejte fazolové brownies, ve kterých fazole neodhalí ani mlsné jazýčky,“ má další tip Kamila Metzová, specialistka na zdravé stravování.

A nezapomeňte se hýbat, i to pomáhá lepšímu trávení – držte se alespoň pěti tisíc kroků denně.

Zdroj: vlasta.cz, health.com, medicalnewstoday.com

Související články