Mandle

Mandle patří k nejcennějším ořechům. Obsahují zdravé tuky, ale i řadu dalších látek. Konkrétně vitamin E, vitaminy skupiny B, vápník, hořčík, draslík, selen, zinek nebo železo. Kromě toho v jejich složení ale figuruje také kyselina fytová. Tato látka má ve větším množství schopnost blokovat vstřebávání některých prospěšných minerálů do těla. Části kyseliny fytové se zbavíte, pokud mandle před konzumací namočíte do vody.

Zdroj: Youtube

Tuňák

Ryby bychom měli konzumovat alespoň dvakrát týdně, protože kromě jiného jsou zdrojem omega-3 nenasycených mastných kyselin. Kvůli znečištění vod se jim ale v těle často ukládají těžké kovy, například rtuť, které jsou toxické. A rozhodně do našeho jídelníčku nepatří. Náchylnější jsou k tomu zejména mořské dravé ryby, mezi které patří i tuňák.

Špenát

Špenát je cennou zeleninou bohatou na antioxidační látky. Vyniká svým obsahem provitaminu A či vitaminu K. Jenže v sobě má také dost kyseliny šťavelové, která zhoršuje vstřebávání vápníku a může přispívat k tvorbě ledvinových kamenů. Špenát tedy do jídelníčku určitě patří, ale každý den ho asi po kilech nejezte.

Citronová šťáva

Mnozí lidé pravidelně pijí citronovou šťávu v domnění, že dělají to nejlepší pro zdraví a imunitu. Ano, citron obsahuje například vitamin C, provitamin A nebo vitamin B, ale příliš častá konzumace kyselé citronové šťávy může oslabovat a poškozovat zubní sklovinu.

Kimchi

Pikantní kvašený korejský salát je v posledních letech hitem i v Česku. Jeho základem je zelí, mrkev a ředkev naložené v pikantní směsi koření. Obsahuje řadu vitaminů a probiotik, ale také se tato pochoutka obvykle hodně solí, a má v sobě tedy nezanedbatelné množství sodíku, který může zvyšovat riziko vysokého krevního tlaku, a tím přispívat ke kardiovaskulárním problémům. I v tomto případě tedy platí, že všeho s mírou.

Muškátový oříšek

Řadu benefitů v sobě ukrývá i koření v podobě muškátového oříšku. Obsažené oleje mají protizánětlivé a zklidňující účinky a také podporují správné trávení. Neměli bychom to s ním ale přehánět. Silice muškátového oříšku totiž mohou v nadměrném množství vyvolat halucinace, poškodit játra, a dokonce vést až ke smrti. Běžně se tohoto koření ale používá jen špetka, což je zcela bez obav.

Zdroje: vlasta.cz Společnost pro výživu StarsInsider The Healthy Womanshealthmag

Související články