Podle odborníků se zelenina určená k mrazení sklízí v optimálním stupni zralosti, který obsahuje nejvíc vitaminů a dalších prospěšných látek, a v době, kdy je tedy nejchutnější.
Naopak zelenina čerstvá, kterou vidíte na pultech a která často cestuje přes půl světa, se sklízí nezralá, a nemusí být tedy chuťově ani nutričně nejkvalitnější.
Kterých šest druhů zeleniny by vám nemělo v mrazničce chybět?
Hrášek
Zelené kuličky hrášku jsou malé, takže netrvá dlouho, než se rozmrazí. Můžete ho vyndat přímo z mrazáku do jakéhokoliv jídla, které připravujete. Rozmrazí se během minuty nebo dvou.
Pokud ho chcete raději nejdřív rozmrazit a scedit, nemusíte mít obavy, že by uvolnil vodu do pokrmu. Hrst mrazeného hrášku můžete přihodit do všech druhů rizota nebo těstovin.
Brokolice
Důvodem, proč je zmrazená brokolice skvělá věc, je fakt, že hlávka brokolice je už rozlámaná na růžičky akorát tak vhodné do úst. Před vařením tedy není třeba žádná velká příprava. Můžete ji přidat do hrnce s vodou, v nichž vaříte těstoviny, v posledních minutách, a pak ji scedit, nebo ji dát do napařovacího hrnce do mikrovlnky.
Můžete ji také restovat a v tom případě ji ani nemusíte rozmrazovat – stačí ji pokapat trochou olivového oleje, posypat kořením a strčit do trouby. Vysoká teplota trouby pomůže odpařit vlhkost z mražené zeleniny a zůstane vám křehká vynikající brokolice.
Kukuřice
Mražená kukuřice je jednou z nejoblíbenějších zelenin, protože je neuvěřitelně všestranná. Osmažte ji na troše másla, posolte a opepřete a máte vynikající letní přílohu (kukuřici není třeba před přípravou nijak rozmrazovat). Můžete ji přidat také do oblíbené polévky, frittaty, quiche nebo těsta.
Špenát
Špenát je další zelenina, kterou lze zamrazit a mít vždy po ruce. Pokud je to možné, zkuste ho před použitím přes noc rozmrazit v lednici. A protože má špenát vysoký obsah vody, nezapomeňte po rozmrazení vymáčknout přebytečnou vlhkost.
Potom můžete rozmrazený špenát použít téměř v jakémkoli receptu, který vyžaduje špenát – kromě salátů. Naskládejte ho mezi vrstvy lasagní, přidejte do těsta na quiche nebo k dušenému masu. A využít ho můžete i při přípravě smoothies.
Květáková rýže
Květáková rýže je skvělá nízkosacharidová náhrada běžné rýže a jiných obilovin. Zvláště pokud držíte dietu a potřebujete mít pod kontrolou příjem sacharidů. Místo klasické rýže použijte květákovou rýži, kterou můžete přidat do salátů, smažit ji nebo restovat.
Před použitím byste ji měli vždy rozmrazit, buď při pokojové teplotě, nebo v napařovacím hrnci v mikrovlnné troubě.
Zelené fazolky
Zelené zmrazené fazolky jsou lepší než konzervované fazolky, které mají nepříliš vábnou konzistenci. Zmrazené zelené fazolky si při vaření stále zachovají část své jemné struktury. Dají se přidat do kari, opékat v troubě nebo je můžete přidat k masu při přípravě domácí číny.
Nebojte se zamrazovat
Pokud máte čerstvou zeleninu, která má blízko k expiraci, ale není ještě zkažená, nakrájejte ji a uložte do sáčků bezpečných pro mrazení. Je to, jako mít domácí mraženou zeleninu, a je to skvělý způsob, jak omezit plýtvání jídlem.
Zdroj: vlasta.cz, marthastewart.com, thekitchn.com, marthastewart.com