Čaj Gyokuro svou barvou připomíná zelený drahokam. Pěstuje se ze vzácné odrůdy Yabukita, která se vyznačuje drobounkými lístky. Rostliny se pěstují pouze ve speciálních zahradách s tou nejlepší pověstí.
Jak připravit čaj Gyokuro
Pro tu nejdelikátnější chuť čaje se doporučuje chladnější voda (kolem 70–80 °C) a o něco větší množství lístků (asi 2 čajové lžičky na šálek). Nápoj je vhodné připravovat v japonském houhinu, což je speciální keramická konvička.
Z kvalitního čaje lze získat až 3 aromatické nálevy. První nálev se doporučuje louhovat 2–3 minuty. Za tuto dobu se lístky otevřou. Druhý nálev nechte louhovat jen asi 30 sekund a třetí nálev maximálně 60 sekund.
7 zdravotních přínosů zeleného čaje Gyokuro
1. DUŠEVNÍ BDĚLOST
V porovnání s jinými druhy zeleného čaje má Gyokuro vyšší obsah kofeinu. Je však rozdíl mezi kofeinem v kávě a kofeinem v čaji. Díky aminokyselině theaninu se kofein v čaji uvolňuje postupně v průběhu celého dne, díky čemuž se jedná o zdravější stimulant.
2. PODPORUJE ZDRAVÉ SRDCE
Stejně jako ostatní zelené čaje obsahuje čaj Gyokuro katechin, který prokazatelně pomáhá snižovat riziko vzniku krevních sraženin, infarktu, mrtvice a dalších kardiovaskulárních onemocnění. Kromě toho může také blokovat vstřebávání špatného cholesterolu či regulovat hladinu cukru v krvi.
3. UDRŽUJE VAŠI PLEŤ ČISTOU A MLADISTVOU
Obsažený vitamin C zesvětluje tmavé skvrny na pleti způsobené jizvami a akné. Dokáže zesvětlit i pigmentové skvrny, stejně jako předcházet vráskám a zlepšovat elasticitu pokožky. I proto je Gyokuro v Japonsku považován za nápoj krásy.
4. SPALOVÁNÍ TUKŮ
Zelený čaj Gyokuro startuje metabolismus a podporuje spalování tuků při energetickém výdeji. V kombinaci se cvičením a vyváženou stravou tak čaj tělu nejen prospívá, ale navíc zvyšuje rychlost budování svalové hmoty i úbytku tělesného tuku. Hubnutí tak bude snazší.
5. ZDRAVÉ ZUBY A DÁSNĚ
Jedním z překvapivých zdravotních přínosů zeleného čaje je ochrana zubů. Gyokuro totiž obsahuje polyfenoly, které zabraňují vzniku zubního kazu a zápachu z úst. Studie navíc zjistily, že pití zeleného čaje Gyokuro může také chránit před paradentózou a zánětem dásní.
6. ZLEPŠUJE NÁLADU
Pití čaje může působit pozitivně i na vaši psychiku, protože dokáže zmírnit úzkosti. Děje se tak díky obsaženým aminokyselinám.
7. HEPATITIDA
Nápoj dokáže úspěšně stimulovat játra. Funguje jako štít proti toxickým látkám, jako je například alkohol, i celkovému poškození buněk. Tím orgán chrání před hepatitidou.
Nežádoucí účinky
Každá mince má dvě strany a nic není samospásné. Pokud tedy začnete pít tento japonský zázrak, pocítíte hodně energie, ale v počátcích například i nespavost, nebo dokonce úzkost z vysokého obsahu kofeinu. Vše se zmírní, jakmile si vaše tělo na čaj zvykne. Čaj není vhodný pro děti a těhotné a kojící ženy.
Zdroj: vlasta.cz senbirdtea.com