Bujné, košaté, nádherně zbarvené

Africká kopřiva nebo také kopřivěnka, koleus nebo pochvatec se pěstuje především díky všemožně vybarveným a nádherně vykresleným listům. Mezi kopřivami najdete jemné nízké keříky, bujné 60 centimetrů vysoké keře, ale také efektní převislé varianty. I když jim rostou poupata a květy, pěstitelé je záměrně vyštipují, aby kopřiva vyhnala ještě větší množství nádherných listů. Díky této úpravě se kopřivy příjemně rozkošatí a vyrostou z nich pěkné bujné keříky.

Pěstujte je v nádobách i záhonech

Pěstování kopřiv je překvapivě snadné – potřebují dostatečné množství světla, většina kultivarů se hodí na slunečném stanovišti bez přímého úpalu. Mezi jednotlivými kultivary ovšem najdete i takové, kterým bude lahodit spíš stín pergoly nebo východně orientovaný parapet. U všech ovšem platí, že čím více světla jim poskytnete, tím náramněji se vybarví jejich listy. Kopřivy se zalévají zkrátka tak nějak přiměřeně – nemají rády ani přílišné přemokření, ale nesvědčí jim také dlouhodobé prosychání půdy. „Do venkovních záhonů se kopřivy zpravidla vysazují až během jara, kdy teploty pravidelně vystoupají nad 12 stupňů Celsia. Při takové teplotě mohou rostliny jak do záhonů, tak do všech nádob, truhlíků a závěsů,napovídají zkušenosti ostřílených zahradníků ze Zahradnictví Flos Praha.

Jak si správně vybrat?

Pokud se kopřivy hodí na stanoviště, které pro ně máte vymyšlené, pak vybírejte pouze očima. Klasické zelené kopřivy, výrazné žluté kopřivy, nápadné růžové a karmínové, ke všemu ladící krémové a výstřední fialové i hnědé. Ve všech těch kombinacích a kresbách mezi zákazníky jednoznačně vedou kopřivy s výrazně zbarvenou žilnatinou a širšími odlišně zbarvenými okraji. Ovšem výběr barev je už jen a jen na vás. Nemějte strach kopřivy vzájemně kombinovat, sesazovat a klidně si založit samostatný kopřivový truhlík. Ve větších skupinách vypadají kopřivy skvostně. Dobře se dají kombinovat napříč celým barevným balkonem – příjemně zklidní bohatě kvetoucí letničky, dobře si rozumí i s něžnými a jemnými kvítky balkonovek a dovedou pěkně vykukovat nad převislými závoji zelených rostlin do truhlíků. Krása střídá nádheru – ať už se rozhodnete kopřivy sesazovat nebo kombinovat, nemůžete udělat chybu. Léto má být barevné, veselé a pestré – stejně jako africké kopřivy.

Kopřivy po dovolené (té vaší samozřejmě)

Kopřivy na dovolenou zřejmě nepošlete, ale vy se určitě vydáte na chatu, k moři nebo k babičce. Pokud to bude zrovna v období nesnesitelných veder a kopřivy vám lehce přeschnou, nevěšte hlavu. Namočte je do kbelíku s vodou, důkladně prolijte nebo zkrátka nechte půdu jakýmkoli způsobem promáčet. Kopřivy se pravděpodobně vzpamatují. Pokud ne, seřízněte je zhruba na pět centimetrů – velmi brzy znovu obrazí a až do babího léta budou dělat na balkoně či parapetu pořádnou parádu.