Problém je, že značnou část výdajů nejde snížit bez velkých investic. Je sice fajn vyměnit elektrokotel za tepelné čerpadlo, ale to se bavíme o částkách v řádu stovek tisíc korun. Určitá část provozních nákladů se ale dá snížit jak takž bezbolestně a bez výdajů navíc. Jak na to?

1. Topte rozumně

Tato rada bude znít směšně, respektive trochu popíchne, ale je to svatá pravda – topte prostě méně. Nelze samozřejmě sedět doma v zimě, ale je fakt, že tuzemské domácnosti jsou především vlivem panelákového bydlení zvyklé na velmi vysoké teploty. V obývacím pokoji považujeme za příjemný standard 24 °C, jenže i podle odborníků je dostačující teplotou hodnota 20 °C. Problém vytápění je ten, že nároky na energii nestoupají od určité teploty lineárně, takže dostat se z 20 °C na 21 °C představuje určité množství energie, ale dostat se z 21 na 22 °C neznamená dodat stejné množství.

2. Větrejte správně

Větrání je nesmírně důležité pro zdravé vnitřní prostředí. Jedna věc je mít vytopeno, druhá věc je ale výměna znehodnoceného vzduchu. Větrat musíme mimo jiné kvůli snížení koncentrace CO2, jehož vyšší koncentrace má za následek například bolesti hlavy nebo únavu. Největším nešvarem českých domácností jsou mikroventilace nebo okno otevřené na ventilaci. Z hlediska energetické náročností není nic horšího, protože drahé nashromážděné teplo uniká kontinuálně a především se v okolí oken ochlazují stěny. Kvůli tomu pak potřebujeme znovu větší množství energie pro dotopení. Větrejte několikrát denně zcela otevřeným oknem, několik minut a poté okno zcela zavřete.

3. Regulujte s rozmyslem

Zrevidujte rovněž regulaci topení. Možná si myslíte, že je rozumné na noc zcela vypnout topení, případně hodně stáhnou teplotu, ale následný rozjezd topení na požadovanou denní teplotu představuje opět velké množství energie. Efektivnější je držet teplotu celodenně na plus minus stejné úrovni.

4. Přestavte nábytek

Zrevidujte umístění nábytku. Zaměřte se na to, zda například křesla nebo sedací souprava nejsou „přilepeny“ na radiátorech, kterým brání v předávání tepla. Pozor také na dlouhé těžké závěsy, které rovněž snižují možnost předávání. Pokud máte doma podlahové vytápění, odstraňte zbytečné předložky a koberce a udržujte podlahu co nejvíce „prázdnou“.

5. Nejen elektřina je drahá

Nejen ceny elektřiny a plynu letí nahoru. Ne sice tak dramaticky, ale zdražuje rovněž voda a nelze předpokládat, že by se trend otočil. I na vodě můžeme pár stovek měsíčně ušetřit, osvědčené triky asi známe všichni. Velkou úsporou je sprchování oproti plné vaně, pokud máte doma myčku, nádobí nepředmývejte, moderní kapsle na nádobí si s nečistotami poradí. Pokud si jdete vařit kávu, nalijte si nejdříve množství vody do hrnku a pak až do varné konve – nebudete zbytečně plýtvat vodou, ani energií na ohřátí.