Do roka a do dne

Také ve své domácnosti přendaváte věci, kterých je tak říkajíc „škoda“, ale zároveň je nepoužíváte a pravděpodobně nikdy nepoužijete? Dejte jim šanci jen v ohraničeném časovém prostoru – třeba jeden rok. Co za rok nepoužijete, vyhoďte nebo darujte, případně zkuste prodat. A pokud se vám zdá rok jako příliš krátká doba, zkuste zvládnout alespoň interval „od malování – do malování“.

Teorie permanentního úklidu

Jednou za čas je nutné udělat pořádný úklid, ale pokud budete dodržovat princip permanentního úklidu, časový interval mezi velkým úklidem si můžete protáhnout. Uvidíte, že když během dne budete uklízet použité věci tam, kam patří, nebudete mít večer doma apokalypsu a o víkendu se nebudete muset prodírat nepořádkem.

Snižte očekávání

Dokonale vypucovaná domácnost bez smítka prachu je možná váš sen, ale zvažte, zda je ve vašich silách proměnit ho v realitu. Samozřejmě je nutné udržovat domácnost v čistotě, především koupelnu, WC a kuchyni, ale pokud chodíte do práce, máte doma děti, ze zahrady běhá pes tam a zpět a po stole cestuje kočka, dosáhnete dokonalosti jedině za cenu toho, že padnete o víkendu vyčerpáním.

Mějte systém

Pokud se do úklidu dáte, snažte se provádět ho systematicky a nepřerušovaně. Najděte si při úklidu nějaký „styčný motiv“ a postupujte krok po kroku. Jednou z teorií efektivního úklidu je začít mokrým procesem – čili nejprve utřít prach, umýt okna a poté vytřít, až poté sklízet jednotlivé věci. Jedna z teorií zase říká, že efektivního úklidu dosáhneme, když budeme postupovat zezadu dopředu, případně shora dolů, což je rozumné minimálně při utírání prachu, který částečně chtě nechtě napadá na podlahu.

Pořiďte si pomocníky

Pomocníci při úklidu jsou nejlepší - Ideální jsou samozřejmě ti lidští, ale ruku na srdce, ne vždy to klapne. Takže vsaďte na stroje. Robotický vysavač vám pomůže udržovat podlahu poměrně čistou a i když budete muset třeba jednou za týden vysát příručním vysavačem zgruntu, robot udrží podlahy v přijatelném stavu. Hor nádobí se zbavíte díky myčce, která navíc umyje nádobí v daleko menším množstvím vody, než když budete mýt nádobí ručně, navíc ho i usuší. S upatlanými obklady a nábytkem vám zase pomůže parní čistič.

ZDROJ: časopis Vlasta