Eva žije s manželem a třemi dětmi v domě, který patří její rodině. Tedy vlastně tatínkovi a z dědictví po mamince půlka jí a bratrovi. V půdních prostorách domu si vybudovali nádherný byt, který je psaný na manžele, zbytek domu obývá její tatínek a na pronájem jsou tam ještě tři garsonky.

Velká proměna

Její táta Milan byl vždycky trochu pod pantoflem, manželka vládla pevnou rukou celé rodině. Po její smrti se velmi rychle oklepal a začal dohánět, co mu v manželství nebylo dopřáno. Sám je velký sportovec, takže cyklo výjezdů s přáteli nebylo nikdy dost, a přestože dřív nějakým party dvakrát nedal, nemohl, po manželčině skonu pro něj začal jeden velký mejdan. A ač za těch osm let zestárl, přestat si užívat života plnými doušky nehodlá. Dokonce si našel novou mladší přítelkyni a před osmdesátkou jenom kvete.

Je u nás pečený vařený

Dalo by se říct, proč to starému pánovi nepřát. Ale… Jeho nově nabytá energie s sebou pro zbytek rodiny nese i stinné stránky. Jelikož je stále pozitivně naladěný a miluje společnost, kdykoli se u „mladých“ něco šustne a objeví se návštěva, tatínek se, často i s přítelkyní, nekompromisně pozve dál. Vlastně ani neklepe, prostě sejde o patro níž a se slovy: „Jéje, vy tady máte návštěvu, tak to já nebudu rušit…“ zaujme místo u baru nebo v křesle a stane se neomaleně součástí večírku. To, že nikdy nepřinese nic k pití nebo jídlu, by snad „mladým“ ani nevadilo, ale že se nemůžou bavit se svými přáteli bez přítomnosti otce a tchána, to je ve finále spouštěč hádek a rozepří v rodině. A tatínkovi je to fuk.

Několikrát předvedl svoji hroší kůži, když manžel paní Evy nevydržel a odeslal ho do patřičných mezí, tedy do jeho bytu. Bylo a je mu to jedno. Dál vypráví po stopadesáté stejnou historku a má pocit, že baví společnost, návštěva se pak odebere domů a on sedí s mladými do té doby, než jeden z nich odpadne.

Jedna velká rodina

Často ani není třeba návštěva, tatínek má prostě pocit, že soužití v jenom domě znamená sdílení domácností napříč. Eva je natolik slušná, že mu nedokáže vymezit pevné hranice, a když to udělá její manžel, je oheň na střeše. „Bydlíme v domě, který táta postavil, nemůžeš mu ubírat právo vídat se s rodinou,“ argumentuje směrem k manželovi. Ten už má ovšem tchána plné zuby a často vyhrožuje, že se odstěhuje sám. Eva vlastně neví, jak situaci vyřešit, ale atmosféra je hodně napjatá. A ač sama doufá, že manžel svá slova o odchodu nemyslí vážně, jistá si rozhodně není.

Pohled odborníka: psychoterapeutka Mgr. Marta Mills

Pohled odborníka: psychoterapeutka Mgr. Marta Mills

Vymezit si osobní prostor a hranice bývá ve větších rodinách někdy složitější, obzvláště když váš táta dobil energii a plnými doušky si užívá života a je ho všude tak nějak plno. Zkuste si najít společnou fajn chvilku, kdy nad vínem otevřete téma soukromí a možnosti trávit volný čas doma podle svých představ. Nevyčítejte tatínkovi jeho chování, spíš se snažte zdůraznit, co potřebujete a jak vám v současné situaci je. Oceňte jeho zápal do života a zároveň si stůjte za svým. Vysvětlete mu, že občas potřebujete trávit čas jen ve dvou, jako rodina nebo se svými přáteli. Je možné, že první pokusy bude váš otec bagatelizovat vtípky nebo nějakými poznámkami. Nenechte se odradit, jen klidně a s důrazem opakujte, co potřebujete říct. Věřím, že váš táta netuší, jak je vám v současné situaci nekomfortně.

Kontakt: https://www.psychoterapie-praha8.cz/marta-mills/