Evin manžel je o pár let mladší, a jak ona sama říká, není fér, že v některých životních obdobích ženy stárnou rychleji než muži. Nebo jí to tak alespoň připadá. Má za sebou pár let poměrně otravných potíží spojených s klimakteriem – teď už sice pominuly a ona se cítí lépe, ale že by si připadala na dvacet, to už vážně ne.

Její muž si určitou krizi středního věku prodělal někdy po čtyřicítce, kdy se mimo jiné vrhl na nohejbal se svými kamarády a taky do místní vesnické politiky, v té se jako místostarosta pohybuje dodnes. Už mu je taky přes padesát, ale energie jako by mu neubývalo a Eva se bojí, že mu jednoho dne dojde, že starou ženu vedle sebe mít nechce. A že ho sbalí nějaká mladší.

K sexu se občas přemůžu

Ne, nic takovému vývoji nenasvědčuje, ale Eva už viděla pár vztahů, kde tomu taky nic nenasvědčovalo, ale najednou bylo po všem. Tuší zároveň, že ptát se dokola manžela, zda je ve vztahu s ní spokojený, není nejlepší, ale občas si nemůže pomoci. Ve vzduchu navíc visí sex, respektive nesex – muž by rád, Evu už to moc netěší a spíše se občas přemůže kvůli němu.

Jindy Evu paradoxně přepadnou obavy, aby se její muž penze vůbec dožil, vždyť přece muži umírají v průměru dříve než ženy. A je pravda, že její vitální chlap k doktorům na preventivní prohlídky nechodí – jenže co když má třeba vysoký tlak, napadlo tuhle Evu po tom, co si přečetla, že hypertenze nebolí a může se projevit až infarktem. Ona sama kvůli tomu bere léky, protože po menopauze právě s tlakem začala mít potíže. Ale k doktorovi ho dostat nemůže, posílá ji do háje s tím, že mu nic není, a že kdyby tam šel, akorát by mu našli něco, co by chtěli zbytečně řešit.

Když neřeší to, zda od ní muž neodejde nebo zda nedostane infarkt, dokola řeší alespoň to, zda si v penzi budou rozumět a zda nebudou jen tak žít vedle sebe, když vlastně nemají moc společných zájmů. Dříve je spojovaly hlavně jejich dvě děti, ale jak syn, tak dcera už bydlí ve svém a jako téma na celovečerní hovory už nestačí.

Eva má pár kamarádek, které si stěžují na to, že muži po jejich boku leniví, ale u nich doma je to naopak. Ona má už dneska ráda svůj klid, zahrádku, možná tu a tam nějaký pěkný výlet, kino, grilování s kamarády. Její muž dodneška občas jezdí s trampy pod stan, nebo dokonce spí pod širákem, chtěl by i v důchodu cestovat, zajímá se o politiku, která je Evě ukradená. Jak tohle do budoucích let spojit?

Pohled terapeuta, odpovídá Mgr. Šárka Šatrová – psychoterapeutka a certifikovaný kouč

Pohled terapeuta, odpovídá Mgr. Šárka Šatrová – psychoterapeutka a certifikovaný kouč

Pozorně jsem si přečetla Evin příběh o tom, kolik nejistot ve vztahu ke svému muži zažívá. Eva hodně přemýšlí o tom, co by mohlo být, kdyby… Je ale potřeba si ujasnit, že takové předpoklady neboli také domněnky nejsou totéž co pravda (s jistotou se to stane) a že by tu mohlo být i mnoho jiných scénářů, které se ale nemusí naplnit. 

Kdyby byla Eva mojí klientkou v psychoterapeutické praxi, bavily bychom se jistě o jejím sebevědomí, o tom, odkud se její strach bere a co ji vede k vytváření těchto domněnek. Eva je nyní ve věku, kdy může cokoli a nemusí takříkajíc nic. Proto by bylo vhodné, aby obrátila svou pozornost především na sebe, hledala své zdroje radosti, učila se být spokojená sama se sebou a učila se být si vědoma vlastní hodnoty. 

Žena sebevědomá a jistá si sama sebou je pro svého partnera vždy atraktivní. Nikdo nevíme, co nás v životě čeká, a byla by škoda promarnit hezké chvíle života starostmi o budoucnost, zvlášť když Eva sama přiznává, že k tomu nemá v současné době žádný konkrétní důvod. 

Promluvte si o svých starostech s partnerem, mluvte otevřeně o tom, co vás trápí. Naslouchejte a s ochotou přemýšlejte o tom, co vám na vaše obavy odpoví. Otevřeně si promluvte i o vašem sexuálním životě a vyjasněte si, co pro každého z vás sex vlastně znamená. Sex není jen akt samotný, ale je to také souznění, něha, důvěra, bezpečná náruč, pohlazení. Zažívat pocit, že jsem milována a že i já mohu milovat. 

Spousta problémů v manželství pramení především ze špatné komunikace nebo její úplné absence. Přemýšlejte o tom, jak byste chtěla další roky prožít, co by vás udělalo šťastnou a co by váš život naplnilo radostí. Rozhodně na to nemusíte být sama. Dobrý terapeut vás tímto obdobím bezpečně provede.

Kontakt: www.satrova.cz