Jde o akt starobylý, ale daří se mu i v přítomnosti. Pozornosti jsou vystaveni jedinci něčím populární, ale z doslechu vím, že k aktérům překvapivých a vynalézavých žádostí o ruku patří někdy i lidé, kteří nejsou mediálně známí.

V historii se symbolická žádost o tuto horní končetinu odehrávala tak, že dotyčný se o ni ucházel nejprve u otce zamýšlené budoucí nevěsty. V současnosti však převažuje vyslovení přímé žádosti (někdy dokonce s poklekem) rovnou u nositelky té ruky.

Výběr místa může být různý. Julián Záhorovský, bývalý finalista soutěže SuperStar, prozradil letos v lednu na webu, jaké prostředí si vybral on: „Dlouho jsem přemýšlel, kde a kdy a jak to udělat, ale v době covidu se těžko něco plánuje. Prsten jsem měl a čekal. Nakonec jsem Barču vzal na novoroční výšlap do Krkonoš a řekl jí tam, že bychom nový rok mohli začít takto. Nečekala to, ukápla slza a řekla Ano.“

Vroucnost takové žádosti se samozřejmě nedá měřit nadmořskou výškou, a to ani v případě 2 430 metrů. Tím mám na mysli vyslovení oné formulky na území peruánského Machu Picchu, kde dva mladí cestovatelé – Radek Mráz a Majka Ilgová – zažili příslušnou slavnostní chvíli.

Bez závazku

Za připomenutí stojí, že rituál zasnoubení nemá žádnou právní závaznost. V dávnější minulosti sice býval zahrnut v právních dokumentech, ale už tehdy nešlo o nic nezvratného. Viz citace z občanského zákoníku z roku 1811: „Zasnoubení čili zatímní slib vstoupiti v manželství, nechť byl dán nebo přijat za jakýchkoliv okolností nebo podmínek, nezpůsobuje právního závazku, ani uzavříti manželství samo, ani plniti, co pro případ odstoupení bylo vymíněno.“

Nicméně zvyklostí bývalo a zůstává, že od zasnoubení k sňatku nemá uplynout více než rok. Jde dozajista o příjemnější vyústění než u Kozinových slov: „Do roka a do dne“.

K tradicím patří taky navlékání zásnubního prstenu na prsteníček levé ruky. Tedy na prst, který už od dob starého Egypta byl pokládán za rituální v představě, že má blízko k srdci.

Tam má zůstat až do svatby, kdy je nahrazen snubním. Jednou z následných možností však je, že i ten zásnubní zůstane na stejném prstu. Zároveň je však vžitou variantou i jeho přestěhování na některý z jiných prstů. Existuje i možnost jeho přemístění na ruku pravou.

Svateb je více

Stoupající zájem o zásnubní prstenový děj je zcela v souladu se skutečností, že podle Českého statistického úřadu došlo u nás od roku 2013 k přibývání svateb – oproti jejich předchozímu výraznému sešupu od roku 1989. Podobně jako existuje móda různých tvarů, osazení a dekorů snubních prstýnků, je tomu i u těch zásnubních. Klasickým příkladem módy v tomto oboru byla situace po zveřejnění podoby zásnubního prstenu, který dostala mladá lady Diana od prince Charlese. Rázem zatoužili i ostatní Britové (Britky), aby taky při jejich zásnubách figuroval prsten se safírem.

Pravda, ne každý měl ve spořitelně našetřeno na tak velký oválný drahokam, jako byl ten, na který si naspořil Charles. V kurzu byly i safíry podstatně menší a levnější. Podle britských klenotníků byl následně zájem o zásnubní prsteny s tímto drahokamem tisíckrát(!) vyšší než dříve.

Když sleduji místa a způsoby, jak různé celebrity, polocelebrity i čtvrtcelebrity žádají své protějšky o ruku, začínám mít pocit, že už jde o jakýsi svébytný samostatný obor.

Zpěvák Marek Ztracený tak učinil před vyprodanou halou O2. Taktéž před publikem požádal – na hřišti – svou partnerku o ruku florbalista Filip Machálek. Hokejista Jaroslav Bednář to vyjevil své partnerce v porodnici. Úspěšná youtuberka Katka Králová byla o kýžené ANO požádána svým partnerem na rituálním růžovém kameni v maďarském Badacsony.

Ale nejde jen o osoby nějakým způsobem známé či známější. Na gymnáziu v Uherském Hradišti došlo před čtyřmi lety k žádosti o ruku maturující studentky Emy ve školní třídě, když uchazeč vyjmul červenou krabičku se zásnubním prstenem. Odehrálo se to bez účasti fotografů, ale vše aspoň zachytila Emina spolužačka svým chytrým telefonem.

Závěrem uvádím, že z vlastní osobní zkušenosti znám dva druhy žádosti o ruku. Jednu mám spojenu se svatbou. Ta druhá pak souvisí s mým nynějším seniorským věkem. Když někdy kráčím po nejistém hrbolatém povrchu, znovu žádám svou ženu o ruku.

Autor

Autor je český spisovatel a novinář. První fejeton zveřejnil v 16 letech a od té doby jich publikoval přes dva tisíce. Byl jednou z hlavních postav časopisu Mladý svět, působil v něm skoro 30 let. Je na volné noze. Vydal dvacet knih. Jeho žena Magdalena je malířka.