Ruce patří k nejnamáhanějším částem těla – stopy na nich zanechávají jak vnější vlivy, tak námaha, věk či nejrůznější choroby. Pokud vaše ruce onemocní, obtíže nezlehčujte a vyhledejte lékaře. Bez rukou člověk může fungovat jen velmi obtížně…

Pigmentové skvrny

Co to je: Nejedná se přímo o nemoc, každopádně ale pigmentové skvrny, vznikající i na rukou, řeší nejedna zralá žena. (Taky se častěji objevují u žen než u mužů.)

Jak je poznáte: Skvrna může být pouze neplastickým zbarvením části kůže. Tento typ se označuje jako hyperpigmentace. Jindy může být barevná změna vystouplá, lze ji nahmatat, může mít drsný povrch. To jsou pigmentová znaménka nebo tzv. seborrhoické bradavice.

Co za ně může: Kromě sluníčka ovlivňuje vznik pigmentových skvrn také věk, hormonální hladina a užívání různých hormonálních léků, včetně antikoncepce či substituce. Hnědé skvrny mohou způsobovat i některé léky nebo kosmetické přípravky, které na kůži reagují se sluncem.

Co s nimi: Samy o sobě nezmizí, někdy ale mohou při důsledné ochraně před sluncem zesvětlit. Nejlepší samozřejmě je jim předcházet. Takže stejně jako používáte k ochraně obličeje krémy s vysokými SPF faktory, přidejte tutéž ochranu i u rukou. Jen tak zabráníte slunečním paprskům vykonat na nich dílo zkázy. Při léčbě hyperpigmentací se často používají různé „bělicí krémy“, slupování pomocí ovocných kyselin, 20% kyselina azelainová, eventuálně laser.

Tendovaginitida

Co to je: Zánět šlachy a jejího pouzdra.

Jak ji poznáte: Projevuje se bolestí, otokem, porušením funkce ruky a taky lupáním při pohybu. Když bolesti přetrvávají delší dobu, navštivte lékaře, jinak hrozí přechod zánětu do chronické fáze.

Co za ni může: Většinou silné přepětí, špatně vedené pohyby nebo jednostranná zátěž. Třeba při psaní na počítači, kdy se prsty hýbou, ale zápěstí je i několik hodin nepřirozeně zvednuté. Na vině bývá také tenis, squash nebo hraní na klavír.

Co s ní: Pokud pracujete hodně na počítači, pořiďte si ergonomickou klávesnici a uspořádejte si pracovní prostor i sezení tak, aby poloha zápěstí byla klidná a přirozená. Po zatěžujícím pohybu bolavé místo ihned ochlaďte, třeba kostkami ledu zabalenými v ručníku. Zkusit můžete i fytoterapii: prokrvení aktivuje a protizánětlivě působí arnika. Zánět se léčí znehybněním příslušné části a podle původu zánětu lékař předepíše antibiotika nebo protizánětlivé a tišicí léky. V ojedinělých těžkých případech je nutná operace.

Syndrom karpálního tunelu

Co to je: Útlak nervu pod příčným zápěstním vazem v takzvaném karpálním tunelu. Mohou nastat chronické změny – vyhubnou některé svaly dlaně a poruší se její citlivost. Někdy nedojde k nápravě ani po léčbě.

Jak ho poznáte: Bolí to a dost. Hlavně v noci, kdy vás bolest vzbudí a nutí ruku protřepat. Syndrom karpálního tunelu doprovází mravenčení od palce po prsteníček, v pozdějších fázích také slabost stisku ruky.

Co za něj může: Říká se, že za syndromem karpálního tunelu stojí nezvyklá námaha rukou, především při používání počítače. Ale objevuje se i u manuálně pracujících, třeba u švadlen či pracovníků se sbíječkou.

Co s ním: Prevence syndromu karpálního tunelu neexistuje. Trvalým změnám ale můžete předejít včasnou návštěvou lékaře, stupeň postižení nervu odhalí neurologické vyšetření. Při mírnějším poškození postačí injekce steroidů do karpálního tunelu, která zmírní otok a bolest, takže se nerv uvolní. Také se na nemocnou ruku přikládá dlaha. U rozvinutého syndromu podstoupíte relativně jednoduchou operaci, která mívá výborný a okamžitý efekt.

Revmatoidní artritida

Po 35. roce začínají na hřbetu rukou vystupovat žilky a šlachy. Estetická medicína je řeší výplněmi s kyselinou hyaluronovou, což je technika velmi dobře známá z vyplňování rtů, nosoretních rýh a hlubokých vrásek. U žen, které mají změny na rukou už pokročilejší, zpravidla po 45. roce věku, pomáhá látka Restylane. Do rukou ji lékař vpraví několika vpichy po předchozím znecitlivění mastičkou. Látka se následně rozmasíruje a vyplní místa mezi vystupujícími šlachami a žilkami. Někdy je zapotřebí ošetření ještě zopakovat.

Co to je: Autoimunitní onemocnění.

Jak ji poznáte: Máte bolavé, napuchlé nebo i zchromlé prsty na rukou. Zpočátku se projevuje otokem kloubu, jeho citlivostí a zvýšenou teplotou vzhledem k okolní kůži. Charakteristická je ztuhlost kloubů po ránu. Postupem času se onemocnění rozšíří na více kloubů, především na drobné klouby končetin. Dlouhodobě probíhající zánět postupně deformuje kloub. Ten nakonec ztuhne v nepřirozené poloze a už ho nerozhýbete, ba ani nenarovnáte. (Typické je odklonění prstů k malíkové straně ruky.) Chorobu doprovází i kožní příznaky, typické jsou revmatoidní uzly. Ty mají vzhled podkožních uzlíků nebo boulí o velikosti několika milimetrů, ale i centimetrů. Nejčastěji se objevují nad kostními výstupky, třeba právě nad drobnými vystouplými klouby na rukou.

Co za ni může: Vlastní imunitní systém napadá klouby a vyvolává chronický zánět a bez léčby je rychle a nevratně poškozuje.

Co s ní: Nečekejte, až budou vaše ruce k nepoužití, a vyrazte k lékaři hned při prvních příznacích revmatického zánětu. Právě v počátcích nemoci je léčba nejúčinnější a dokáže nejen ulevit od bolesti, ale i postup choroby hodně zbrzdit, či dokonce zastavit. Kromě léků se přidává rehabilitace, fyzikální léčba a další. Ani lidé s pokročilou revmatoidní artritidou nejsou ale bez šance. Chirurgové mohou zničené klouby nahradit – mají k dispozici protézy zápěstních i prstových kloubů.