Jenomže z nedávného českého výzkumu o vztahu emocí a sladkostí se ukazuje, proč je tahle naše bezmyšlenkovitá emoční náplast neefektivní: sladké neřeší příčinu stresu, naopak zvyšuje závislost na cukru. A tak ho jíme častěji, intuitivněji a zvyšujeme dávku, podobně jako to dělají narkomani s drogami.

Marta Dancingerová natočila pohádku, veleúspěšný seriál Kukačky i film. Na jevišti ji můžete potkat v Činoherním klubu nebo Divadle Palace. Kromě toho, že je herečka, je i debutující spisovatelka. ve svých povídkách i v životě fandí přirozenosti. "Pozornost se upíná k sebevědomým lidem – všechno znají, všude byli, na všechno mají názor. Jsou prostě dokonalí a každou situaci zvládnou na sto procent. A my je za to oslavujeme, což mě nebaví a zároveň štve. Mám ráda jednoduchost a přirozenost. Miluju, když se někdo ztrapní, umí si to přiznat a zasmát se tomu. Když se nějak odhalí, třeba tím, že se začne červenat… Rozhodně to neberu jako známku slabosti, ale jako normální emoci. Vždyť jsme lidi, a ne stroje."

I Filip Čapka studoval herectví, ostatně měl ho přímo zakódované v genech – věnoval se mu jeho dědeček, otec, teta, bratr i strýc, přesto ho dokázal opustit a změnit profesi. Dobrovolně a rád a dnes je oblíbeným moderátorem kutilského magazínu. Jaký je jeho vztah k sekyrce či lopatě, se dozvíte v rozhovoru.

Eliška Přemyslovna před svatbou s Janem Lucemburským potupně dokazovala, že je panna. Nezřídka se stávalo, že při svatební noci panovníka nebyli novomanželé sami, přítomni byli i svědci. V klášterech bujela homosexualita. A poddaní? Ti museli poslouchat církevní příkazy, ale ve tmě za chalupou se dalo schovat leccos. Podívali jsme se do historie a zjišťovali, jak vypadal sex ve středověku.

Tento a další články si můžete přečíst v nejnovějším časopise Vlasta (číslo 2), který je nyní na stáncích: