Práce, v níž Katarína Štrbová Bieliková často tráví dvanáct hodin denně, šest dní v týdnu, je pro ni naplněním, zábavou, ale i záchranou. „Dlouho jsem nebyla připravená o tom mluvit, ale už asi jsem. Hlavně kvůli tomu, že věřím na sdílenou zkušenost a nejsem jediná matka, která přišla o syna. Tomu mému bylo třiadvacet a měl nádor na mozku, který mu lékaři objevili v osmnácti. Byl nezhoubný, ale blokoval důležitá centra. Špičkoví neurochirurgové řekli, že se do operace nepustí, že bude nejlepší nechat to být, dokud to půjde. A ono to také pět a půl roku šlo. Šimon dokončil střední školu a začal studovat fotografii na vysoké. Hrál na bicí v kapele a žil naplno. Až mu jednoho dne nádor zničil krátkodobou paměť. Po čtyřech měsících přišel konec… Krátce předtím mi bylo padesát a připadala jsem si nejšťastnější za celý svůj život – měla jsem skvělou práci, úžasnou rodinu, co jíst a kde bydlet. Vědomě jsem si to připomínala, tušila jsem, že tento pocit nemusí trvat dlouho. Do týdne bylo všechno jinak,“ svěřila se v rozhovoru, který ale zdaleka není jen o bolesti.

Chcete se vdávat?

„Ta naše holka se nechce vdávat!“ Je vám to povědomé? Ještě naše mámy se vdávaly často jen proto, že se „to patřilo“. Po mnoha letech některé prozřely a našly odvahu se rozvést. Svým dospělým dcerám dnes proto radí, aby nikam nespěchaly, raději žily na hromádce a věnovaly se i samy sobě. Protože manželství už není povinnost! „Myslím, že většina párů již dnes život na hromádce před vstupem do manželství praktikuje. Stejně jako většina má partnerský intimní život dříve, než vstoupí do oficiálního svazku. Jedná se o jev ilustrující dobu. Nejsme již nějakou dobu nastaveni na to, ‚kupovat zajíce v pytli‘. Partneři se chtějí nejdřív poznat, aby zjistili, zda mohou vůbec uvažovat o spojení do manželského svazku. A proč ne?,“ domnívá se psycholožka Magdalena Dostálová.

To nejoblíbenější spisovatelka románů pro ženy se poprvé vdávala jako dvacetiletá. Tipnete si, která že to byla? Betty MacDonald! Její romány jsou považované za oddychové, protidepresivní čtení, pohlazení po duši, nebo dokonce vyprošťovák... I pětasedmdesát let po vydání prvotiny nacházejí její knihy nadšené čtenáře po celém světě. Jak se vlastně Betty k psaní dostala, jak žila, milovala… po tom jsme se vydali pátrat.

A když se teď nikam nemůže cestovat, vydali jsme se na úplně bezpečnou cestu po kulinárních pokladech severu. Masové, zeleninové a rybí kuličky, pikantní omáčky, nakládaná i čerstvá zelenina a výborné sladké koláče se hodí i na sychravý český podzim.

Malou ukázku skandinávské kuchyně a další témata najdete ve Vlastě číslo 43, která je nyní na stáncích.