Nateklé nohy jako předzvěst žilního onemocnění

Možná patříte mezi lidi, kteří svádějí pocit diskomfortu v oblasti nohou na to, že je příliš horko, dlouho stáli nebo seděli. Ve skutečnosti byste ale svému tělu měli v takovém případě věnovat víc pozornosti. Oteklé nohy mohou být předzvěstí žilního onemocnění, a to rozhodně nepodceňujte. Navíc otoky mají řešení a nemusíte jen tiše trpět.

Možná máte sklony k žilní nedostatečnosti

Ve chvíli, kdy žilní stěny ztrácejí svou pevnost a nezvládnou adekvátně vytlačit krev zpátky k srdci, můžeme hovořit o žilní nedostatečnosti. Právě ta může způsobit nepříjemné otoky, které se projeví pnutím kůže, až bolestí. Časem se mohou objevit i křečové žíly, které budou vystouplé a velmi dobře viditelné. Pro spoustu žen znamenají křečové žíly nejenom zdravotní, ale také estetický problém.

Kompresní punčochy vám uleví od bolesti a sníží otok

Na oteklé a bolavé nohy vám nejlépe pomohou kompresní pomůcky. Podívejte se na stránky Jobst a vyberte si kompresní punčocháče přímo od výrobce těchto zdravotnických potřeb. Punčochy fungují jednoduše. Vyvinou tlak na kůži a zabrání otokům dolních končetin. Ideálně po nich sáhněte vždy, když vás čeká těžký den, během kterého budete dlouho stát nebo sedět. Kompresní punčochy vám zajistí komfort během celého dne, zbaví vás limitující bolesti a fungují i jako preventivní pomůcka.

Máte to ve svých rukou

Proč se objevují křečové žíly? Na vině je často genetická dispozice, kouření, nezdravá strava, nedostatek pohybu, ale i hormonální změny. Genetiku neovlivníte, zbytek faktorů ale ano. Například časté sezení nebo dlouhé stání jenom podporuje vznik tohoto onemocnění, které se nevyhýbá ani mladším ročníkům. Snažte se proto každý den chodit. Pokud můžete, nejezděte výtahem, ale použijte schody. Ohlídejte si, abyste měli na talíři denně minimálně hrst zeleniny a kousek ovoce. Zařaďte do svého jídelníčku také luštěniny. Starejte se o sebe, vždyť tělo máte jen jedno a jiné vám nikdo nedá.