Začneme již zmíněným čajem, protože ten Turci popíjejí během celého dne a dostanete ho snad úplně všude. Jedná se o velmi silný černý čaj (çay), který bývá hodně slazený a podává se v malých decilitrových skleničkách. Pokud nejste příznivci černého čaje, můžete si dát některý z ovocných – asi nejoblíbenější bývá jablečný (elma çay). Mezi další nápoje patří turecká káva (tűrk kahvesi) připravovaná v džezvě a podávaná hodně slazená (sekerli), středně sladká (orta sekerli), nebo bez cukru (sade). V dnešní době často narazíte i na běžnou rozpustnou kávu (kahve ness). Mezi další typické nápoje patří ayran – osvěžující nápoj z mléka, vody a koření. Ochutnat můžete i nápoj zvaný salep, který připomíná řídký pudink nebo krupicovou kaši, ale připravuje se z kořene orchideje a koření. Obsahuje hodně vápníku, vitamínu a dalších látek a někdy bývá označován jako afrodiziakum. Z alkoholických nápojů si můžete dát doporučované pivo (bira) Efes, některé z místních vín (şarap) nebo rakiji (raki), anýzovou kořalku.

A teď už k jídlům, která můžete v Turecku ochutnat. Meze (mezeler) je turecky předkrm. Jedná se nejčastěji o talíř plný zeleniny (nakládané i čerstvé), humusu, paštik a mořských plodů. Turci rádi konzumují také husté a syté polévky (çorba). Velice často naleznete v nabídce čočkovou (merdžimek), dršťkovou (škembe), skopovou (pača) nebo slepičí (tavuk corbasi).

V Turecku se maso upravuje často na grilu (izgara) nebo dušením. Mezi nejznámější pokrmy patří výše zmíněný kebab připravovaný z kuřecího (tavuk) nebo jehněčího (et) masa. Kebabů však existuje celá řada. Známý döner kebab (otáčený kebab) může být podávaný samotný, v pita chlebu (pita döner), v rozpůleném chlebu (yaprak döner) nebo v placce (dürüm kebab). Mezi další druhy kebabu patří adana kebab (mleté maso napíchnuté na tyči), iş kebab (něco jako náš špíz), patlican kebab (maso opékané s lilkem) a další. Známé jsou také köfte, kuličky z mletého masa. Další velká skupina tureckých jídel jsou pokrmy z dušeného masa a zeleniny – musaka (mleté maso, brambory, lilek a rajčata), ghivec (něco jako lečo), okra (dušené maso s mrkví), biber dolmasi (plněné papriky) a yaprak sarma (dušené vinné listy plněné směsí masa a rýže). Zajímavý je pokrm s názvem pide, který je podobný pizze, náplň však bývá většinou odlišná.

Turecko je přímořský stát, takže v restauracích naleznete v nabídce mořské plody a ryby. Ochutnat můžete například uskumru dolmasi, tedy makrelu plněnou piniovými oříšky, nebo midye dolmasi (plněné mušle). Oblíbené jsou ale i sladkovodní ryby (balik) a to především pstruzi (alabalik).

Nejčastějšími přílohami bývá rýže (pilav), která se v Turecku vaří s máslem, bulgur, bílý chléb (ekmek) nebo případně brambory. Neodmyslitelnou součástí mnoha jídel jsou také saláty.

Opravdu chutné jsou turecké dezerty. Mezi nejznámější patří baklava – těsto plněné oříškovou směsí a přelité velice sladkým sirupem. Častá je taky chalva tvořená rozemletými sezamovými semínky, cukrem a dalšími přísadami. Velice oblíbené a jako suvenýr často kupované jsou cukrovinky s názvem lokum nebo rahat, něco jako želé. Za vyzkoušení určitě stojí sűtlaç, rýže vařená v mléce a velmi silně slazená, a turecká zmrzlina (maraş) z kozího mléka.

Jistě ne poslední zajímavosti turecké kuchyně jsou porce, protože v Turecku si lze objednat jeden a půl porce. O tom kam zajít třeba v Istanbulu si můžete přečíst na stránkách CK Blue Style.