Zvláště část slečen a žen se snaží, aby jejich plavky odpovídaly současnému vývoji a nebyly takzvaně démodé. Muži bývají o poznání méně závislí na trendy-modelech.

Ne náhodou se říká, že pánské plavky jsou koupací, kdežto dámské jsou koukací.

Koukací mohou však být i některé mužské. Například ty Bondovy z filmu Thunderball. Když se v Londýně konala výstava ikonických předmětů z filmových bondovek, byl tam v jedné z vitrín k vidění i zmíněný exponát. Jako muže mě těší, že tím pádem byla ona výstava genderově vyvážená, neboť nezůstala jen u vystavených bílých bikin Ursuly Andressové z filmu Dr. No.

Pruhované setkání

Ohledně mužských filmových plavek je radno uvést, že i u nás se dokázaly jedny proslavit. Mám na mysli ty pruhované z Rozmarného léta s excelujícím Rudolfem Hrušínským. Jejich historická podoba inspirovala dokonce část současníků k následování.

Někteří z nich se sešli u třeboňského rybníka Svět, a to zásluhou nadšence Pavla Barnáše. Iniciátor „pruhovaného setkání“ se vyjádřil, že dotyčné plavky z Menzelova filmu pokládá za pohodlné. Dodal, že se v nich rád koupe. A to navzdory vyjádření dětí: „Řekly mi, že se takhle nemůžu veřejně ukazovat, protože se za mě stydí. Ale reakce ostatních přihlížejících byly naopak skvělé.“

Podle encyklopedie módy se plavky houfněji rozšířily teprve koncem 19. století. V době, kdy se lidé začali víc koupat na veřejnosti. Brzy se tohoto artiklu chopil oděvní průmysl. Ale nejen on.

Například ve francouzských prodejnách takzvaných žertovných předmětů se koncem 20. století objevila nabídka speciálních pánských plavek. A to s upřesněním, že je „lze darovat někomu jako senzační překvapení k narozeninám“. Utajené překvapení spočívalo v tom, že po oblečení a po dotyku s vodou se zmíněné plavky na těle obdarovaného nečekaně rozpustily… Pozoruhodná je skutečnost, že s pokračující elektronizací se v některých zemích začaly vyrábět i plavky s vestavěným čidlem hlídajícím přijatelnou dobu pro opalování. Když je dávka dopadajících paprsků přílišná, dojde ke zdravotně varovnému upozornění, že co je moc, to je moc.

Kde je dítě?

Neméně zajímavá je i italská aplikace do dětských plavek. Umožňuje orientaci pro případ, že rodiče na pláži náhle ztratí své malé dítě z dohledu. Možná by tento princip mohl být k užitku i do mužských plavek. A to pro případ, že dotyčný se v rámci využití all inclusive zapomene v plážovém bistru a manželka zkoumá, kam se zatoulal.

V dějinách bulvární žurnalistiky je známo nemálo případů, kdy senzacechtiví fotoreportéři zachytili celebrity ve chvíli, kdy jim při koupání sklouzla část plavek z těla a došlo tak k obnažení intimnějších částí. Zlé jazyky však tvrdí, že některé publicity chtivé herečky umí takové situace uměle narafičit, aby se jejich fotky dostaly do tisku.

Určitě to však nebyl případ mladé brazilské sekretářky jménem Paula. Při skoku do bazénu se jí nechtěně oddělil horní díl plavek. Vzbudilo to jak pozornost lidí v dohledu, tak i jejího chorobně žárlivého partnera Nikolase. Ten ji za to posléze fyzicky surově napadl a vše pak musela vyšetřovat brazilská policie.

Naopak ve sportu se leccos dá brát sportovně. V létě roku 2018 došlo na plaveckém mistrovství Evropy ke vskutku kuriózní situaci, když věhlasná nizozemská dálková plavkyně Sharon van Rouwendaalová si v nervozitě zapomněla vzít na start na skotském jezeře Loch Lomond své plavky. Vyřešila to následovně: „Řekla jsem si, co mi zbývá, tak poplavu nahá – jen v průhledném neoprenu. A tak jsem i vyhrála.“

Výhodou pak bylo, že si své plavky nemusela sušit, když je neměla.

V souvislosti se sušením připomínám nepříjemný zážitek jedné z předních českých hereček. V roce 2008 u moře v Turecku si na hotelovém balkoně věšela mokré plavky a nebyla v tu chvíli zrovna oblečená. Z dálky ji zákeřně vyfotil český turista, který následně poskytl snímek pražské redakci bulvárního tisku.

Závěrem však kolem sušení plavek rád připojím i něco poetičtějšího. Jde o citaci ze Svěrákovy a Uhlířovy písničky s názvem Mokré plavky:

Otáčel na prstě mokrýma plavkama,
takovou vzpomínku na léto Slávka má,
upad jí hřebínek a on hned zved jí ho
zeptal se zda by šla do kina letního.

Autor

Autor je český spisovatel a novinář. První fejeton zveřejnil v 16 letech a od té doby jich publikoval přes dva tisíce. Byl jednou z hlavních postav časopisu Mladý svět, působil v něm skoro 30 let. Je na volné noze. Vydal dvacet knih. Jeho žena Magdalena je malířka.