S Péťou nikdy nebyly problémy, je to hodná a slušná holka, co se vždy dobře učila, a měla stejně milé kamarádky a kamarády. „Jsme sice starší, ale snažili jsme se jí s dědou vynahradit rodiče na sto procent. Nejsme taková ta klasická stará škola, dokonce bych nás považovala za pokrokové prarodiče. Vztah s vnučkou máme hodně otevřený, Péťa se mi se vším svěřuje,“ vypráví Ivana.

Důvěra

„Dva roky chodila s klukem svého věku, často k nám chodil na návštěvu a vždy se choval naprosto skvěle. Vztah jim po dvou letech začal skřípat, rozešli se a Péťa nám začala trochu vyvádět jako správná puberťačka. V jednom kuse lítala ven, o víkendech na chaty, přes týden na priváty, prostě kam ji napadlo. To nám samozřejmě nevadilo, důvěru jsme v ní měli a vždy nám přesně řekla, kde bude, s kým a kdy přijde domů, domluva pokaždé platila,“ pokračuje Ivana.

Známost z internetu

Petra jako všechny mladé holky tráví spoustu času na sítích, proto prarodiče nepřekvapilo, že si nového partnera našla právě tam. „Z počátku nám detaily vztahu tajila, prý nechce nic zakřiknout, říkala. Neměli jsme důvod se do toho míchat, je přece skoro dospělá, a hlavně se vždy chovala i na svůj věk rozumně. Z postupného vyprávění nám ale začalo plynout, že nový nápadník bude o dost starší. Mluvila o autě, o jeho zaměstnání a plánovaných dovolených za exotikou.“

Bojíme se následků

„Netrvalo dlouho a vytáhli jsme z ní, že se jedná o rozvedeného muže, který právě oslavil čtyřicáté druhé narozeniny. Co proboha takový chlap může čekat od sedmnáctileté holky? Nebudu lhát, hrozně jsme zpanikařili, toto se nám s manželem opravdu nezdá normální. Snažila jsem s Péťou mluvit, ale ta je do něj zblázněná až po uši. Aby ne, zblbnout tak mladou holku rozhodně není těžké. Nejvíce nás děsí, že se vnučka zatvrdila a je přesvědčená, že po dosažení osmnáctých narozenin odejde k němu, už bude dospělá a my jí v tom nemůžeme zabránit. Nijak na ni nenaléháme, snažím se být jí nadále kamarádkou a v naprostém klidu vysvětlovat, že stěhování je hodně unáhlené, ale máme opravdu strach. Možná už z toho důvodu, že osud naší dcery nebyl zrovna vydařený a pro Péťu si přejeme to nejlepší. To v našich očích ale bohužel vztah s tímto mužem rozhodně není,“ zakončuje s povzdechem Ivana.

Pohled psychologa: Mgr. Gabriela Smolková, online psychologická poradna Mojra.cz

Pohled psychologa: Mgr. Gabriela Smolková, online psychologická poradna Mojra.cz

Podle slov Ivany je znát, že s manželem dělají vše, co je v jejich možnostech a silách, aby Péťa nijak nestrádala a prožívala pěkný život. Velkou výhodou je jejich vybudovaný vztah a otevřená komunikace, což může pomoci i v této situaci. Puberta je období mnohdy bouřlivých změn, které i Ivana na své vnučce vypozorovala. Nyní se však Péťa nachází v období adolescence. Ta je charakterizována mimo jiné potřebou jedince zvládnout určité věci sám a bez pomoci (přestože dobře míněné), a také schopností navázat vážný partnerský vztah. Rozumím tomu, že Ivaně s manželem dělá starosti věkový rozdíl mezi vnučkou a jejím přítelem. Podíváme-li se na to z psychologického hlediska, existuje několik důvodů, proč jsou dívky/ženy přitahovány staršími muži.

Zejména v příběhu Petry se může jednat o nepřítomnost otce během jejího dětství. Pro malou holčičku je totiž právě otec základem pro budoucí partnerské vztahy (dědeček je přece jen o dvě generace starší). Chybí-li otec, může mít dívka tendenci nahradit jej například právě starším partnerem, který jí nabízí přijetí. Přijetí, které jí její táta nikdy neposkytl. Další příčinou může být jistota, kterou ze staršího muže mladší dívky/ženy cítí, dále jeho zkušenosti, rozhled apod. Doporučovala bych proto Ivaně otevřeně si s vnučkou promluvit právě o důvodech, proč ve vztahu s o tolik starším mužem doopravdy je, co jí přináší, jak se v něm cítí.

Uvědomění si, že partner nenahradí otce, a rovněž důsledků, které z partnerství s mužem o generaci starším plynou (rozdílnost zájmů, stigmatizace, péče o partnera v případě nemoci apod.), může být pro Petru rozhodující. Všechny tyto podněty mohou dále mít vliv na případné Petřino stěhování. Je důležité, aby se nerozhodovala jen na základě srdce, ale i hlavy. Velkou neznámou však stále zůstává její přítel. Proto bych se také zajímala, kdo to je, co jej na Petře zaujalo, jak na vztah s mladší dívkou nahlíží atd. Vztah mezi lidmi s velkým věkovým rozdílem nemusí být okamžitě odsouzen k zániku, přece jen jsou lidské vztahy rozmanité.

Kontakt: www.mojra.cz