Tady máte první a asi nejdůležitější radu. Dobře, dárky nosí Ježíšek a budeme se tak všichni tvářit. Ale pro klid vašich dospělých potomků a radost vnoučat – proberte to, jaké dárky budete dětem pořizovat, předem. Zeptejte se jich na konkrétní doporučení, pro děti to bude úplně stejné překvapení, jako kdybyste se nezeptali, a ještě budete mít jistotu, že se trefíte. Tedy ne vy, ale Ježíšek, že ano.

Pokud rodiče velí, že dárků spíše méně, respektujte to. Doporučuje to i psycholožka Kateřina Suchánková, a to nejen o Vánocích. „Doporučuji dárky s prarodiči vyjednat předem, pokud je to možné a pokud to respektují. Podle mě je ideální dárek, když děti někam vezmou. Na výlet, do bazénu, do zoo… Pokud jim to zdraví a životní energie dovolí. Společný čas je pro děti nejvíc. Někteří prarodiče se přesvědčit dají, s jinými je to těžší. A může to být běh na dlouhou trať,“ říká odbornice.

Vnoučat se naopak na to, jaké dárky si přejí, raději neptejte. Za žádnou cenu, protože jejich přání a představy o tom, co by vlastně pod stromečkem mohla najít, se mění každý druhý den. V úterý si budou přát autodráhu, kterou si přeje Jáchym ze školky, ve středu křídla jako víla a ve čtvrtek detektor kovů, protože jim Šimon poradil, že se s jeho pomocí dají najít poklady a za ně si lze koupit cokoli. Nemluvě o působení proudu reklam, které se na děti valí. Rodiče, kteří jsou s dětmi častěji, mají šanci se v jejich přáních vyznat, prarodiče spíše ne.


Čemu se vyhnout vždycky?

Nebudeme vám tu radit konkrétní seznam dárků, protože to by právě bylo špatně. Dva zdánlivě stejní pětiletí chlapečci mohou mít úplně odlišné zájmy a často takové, jaké vás vlastně ani ve snu nenapadnou. Vy si myslíte na nějaké vláčky pro oba, ale co když jeden je vášnivý rybář a druhý miluje rytíře?

Rozhodně si nemůžete říct, že sázkou na jistotu je vždycky nějaké to auto (proboha, už padesáté…). Nebo sada stavebnice, jako je lego, ale i tady máte na výběr vážně různorodé množství témat. A ne, stavebnice s hasičskou stanicí není totéž jako stavebnice na motivy Hvězdných válek. Proto se reklamami, letáky, reklamami na webu a výlohami hračkářství nechte nejvýše inspirovat, stejně jako berte pouze jako inspiraci třeba tipy kolegů, kteří se právě chlubí, co koupili svým dětem nebo vnoučatům oni. Děti mají většinou naprosto jasno v tom, kteří hrdinové je zajímají a kteří ani náhodou.

Nicméně pokud chcete něco konkrétního, tady máte pár tipů, kterým se pokud možno vyhněte vždycky. Za každou cenu. Protože jimi se prakticky nikdy netrefíte a bývá z toho akorát tak mrzení.

- Objemné věci, které zaberou půlku dětského pokojíčku, jako jsou obří plyšáci.

- Dárky ze stánků, kterými sice na první dobrou můžete děti nadchnout, ale často jen na těch pár minut, než se jim něco ulomí.

- Stavebnice, která vás zaujme při návštěvě hračkářství, když zároveň hledíte na to, aby toho bylo hodně za málo peněz. Pravděpodobně to nebude nic moc, navíc nepůjde dohromady s ostatními stavebnicemi, které už vnoučata mají. Takže z ní nakonec stejně nepůjde postavit skoro nic.

- Hračka, která se líbí vám. Vkus je záležitost hodně individuální.

- Oblečení. Čím starší je obdarovávané vnouče, tím spíše se v tomto ohledu prašťte přes ruku. Vyhraněný vkus mají děti už zhruba v pěti letech.

Stejné dárky? Raději ne

Možná máte pocit, že by vnoučata snad mohla být vděčná za každý dárek, který jim s láskou vyberete, i když si o něj zrovna nenapsala do dopisu Ježíškovi. Mohla, ale nebudou. Berte to tak, že přece ani vy sami nechcete, aby si nechala všechno líbit a přetvařovala se. Což děti stejně moc neumí.

Pozor! Vůbec to neznamená, že se od vás pod stromečkem nesmí objevit nic menšího než plyšový kůň v životní velikosti. Jen na to musíte jít jinak.

Zrovna tak je chybou snažit se kupovat sourozencům podobné, nebo dokonce stejné dárky, aby si je snad nezáviděli. A to minimálně ze dvou důvodů: ani dvojčata obvykle netouží po stejných hračkách, navíc dvě stejné hračky nakonec znamenají méně možností ke hraní než dvě různé. A nesmyslem je i snaha docílit toho, aby hračky pro vnoučata stály plus minus na chlup stejně. Proč?

Držte se doporučení, pro klid pod stromem

Možná vám manévry kolem Vánoc a dárků a počítání, kolik čeho komu pořídit, lezou krkem. Úplně se jim vyhnout nedá, pokud nevyhlásíme bojkot těchto svátků a nesbalíme se a nevypadneme hluboko do lesů. Ale snažte se nepodlehnout dojmu, že čím více dárků, tím lépe.

Až se dáte do nakupování, držte se rad a doporučení, které vám v dobré víře dali rodiče dětí. Znamená to, abyste mimo jiné respektovali cenovou hladinu: když řeknou maximálně za tisícovku, není to jedna věc za patnáct set a další tři po pětistovce. Když vám řeknou něco konkrétního, nekupujte něco dle vás podobného. Pravděpodobně byste se netrefili. Náš tip? Objednejte všechno přes web – jinými slovy nechte si od rodičů vnoučat poslat odkazy na konkrétní věci.

A na druhou stranu. Pokud vás někdo chce zatáhnout do honičky a soutěže o co nejdražší dárek, s klidem to odmítněte. Ten velký plyšový kůň, který řehtá hlasitěji než opravdový, vážně není vaší povinností.